Na ivici rata: Britanski piloti DOBILI DOZVOLU da obore ruske ratne avione iznad Sirije!

Avijacija

foto: Reuters

Kao da nije dovoljno loše po međunarodnu bezbednost što se odnosi Rusije i Amerike stalno pogoršavaju, sada u celu priču ulaze i Britanci odlukom da njihovi piloti imaju zeleno svetlo da obore ruske ratne avione iznad Sirije ako se osete ugroženim.

Sve ovo dolazi sa upozorenjem da su Velika Britanija i Rusija “korak bliže” ratu.

[adsenseyu5]

Piloti kraljevske ratne avijacije imaju instrukcije da izbegavaju kontakt sa ruskim avionima dok su angažovani u misijama protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Sada su dobili nove instrukcije – imaju dozvolu da svojim letelicama koje su naoružane raketama vazduh-vazduh obore svaki ruski avion koji im bude bio pretnja.

“Prva stvar koju će britanski piloti pokušati da izbegnu je situacija u kojoj bi mogao da se desi obračun u vazduhu. Dakle izbegavaće deo gde su Rusi aktivni”, izjavio je neimenovani izvor iz Zajedničkog štaba stalnih britanskih snaga za Sandej Tajms.

“Ali ako je pilot napadnut, ili proceni da bi mogao biti napadnut, on može da se brani”, dodao je on.

Britanski tornado avioni biće naoružani savremenim raketama vazduh-vazduh “AIM-132”.

Ovo oružje, koje košta 200.000 funti po komadu, može da dosegne trostruku brzinu zvuka i imaju veći domet što omogućava da obore neprijatelja pre nego što neprijatelj nacilja njih.

[adsenseyu1]

“Do sada su naši avioni bili naoružani satelitski navođenim bombama, jer nije bilo uopšte ili je bilo vrlo malo pretnje iz vazduha. Ali u poslednjoj nedelji se situacija promenila.

Moramo adekvatno da reagujemo. Moramo da zaštitimo svoje pilote. Mi smo korak bliže ratu.

Potrebno je da samo jedan avion bude oboren u vazdušnoj bici i sve će se promeniti”, navodi drugi izvor.

(Skandalozno.rs, Izvor: Yahoo News / kurir.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Na ivici rata: Britanski piloti DOBILI DOZVOLU da obore ruske ratne avione iznad Sirije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.