NA KRAJU SVETA: Ovo su osam najizolovanijih gradova na svetu

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Imaju svega šačicu stanovnika i nalaze se doslovno na kraju sveta. Neka mesta su toliko zabačena da je malo ko i čuo za njih. Ovo je osam najizolovanijih gradova na svetu.

foto: Makemake / Wikipedia

Adamstaun, Pitkern

Na ostrvu Pitkern žive direktni potomci učesnika legendarne pobune na brodu “Baunti”. Četiri ostrva arhipelaga Pitkern zbog toga su administrativne prekomorske teritorije Velike Britanije. Ostrvo Pitkern je udaljeno više od 6.600 kilometara od obale Paname, a 5.350 kilometara od Novog Zelanda.

Prestonica Adamstaun, prema poslednjem popisu 2016, ima 47 stanovnika.

foto: Matt Malone / Wikipedia

Kuper Pidi, Australija

Sve je počelo 1915, kada je tada 14-godišnji Vilijam Hačinson, koji je sa ocem bio u ekspediciji u zabačenim područjima Australije, našao kamen opal. Danas rudnici opala zahvataju površinu od 5.000 kvadratnih kilometara i oko 70 odsto ovog dragog kamenja širom sveta potiče upravo odatle. Zbog toga je grad poznat i kao “Svetska prestonica opala”.

[adsenseyu5]

Danas ima 4.000 stanovnika iz oko 40 zemalja, uglavnom iz Evrope. Polovina njih nastanila se pod zemljom kako bi se zaštitili od visokih temperatura, koje dostižu 45 stepeni u hladu, ali i peščanih oluja.

foto: Bjørn Christian Tørrissen / Wikipedia

Longjir, Norveška

Longjir, na ostrvu Spicbergen, jedno je od najsevernijih mesta na svetu. Zbog blizine Arktika tamo je toliko hladno da je zemlja večito smrznuta. Uprkos tome, ovde živi oko 3.000 ljudi. Zbog zaleđenog tla niko se ne sahranjuje na ostrvu, jer je prevelika opasnost da tela isplivaju na površinu, ukoliko otopli. Zakon obavezuje stanovnike da nose oružje, kako bi se odbranili od polarnih medveda.

foto: Hildegard Willer / Wikipedia

Rinkonada, Peru

Najviše položeni grad na svetu nalazi se na visini od 5.100 metara. Ovde nema ni tekuće vode, ni sistema za otpadne vode, pa ipak ovde živi oko 50.000 ljudi. Šta ih dovodi na toliku visinu? Zlato! Kako navodi BBC, iz ovdašnjih rudnika izvadi se više od 100 tona plemenite rude godišnje. Zlatna groznica je i razlog što grad neprestano raste, uprkos negostoljubivom okruženju i opasnostima rada u rudnicima. Zanimljivo je da se mnogi radnici odriču plate, a u zamenu za to mogu da traže zlato slobodnim danima i da ga zadrže, ako ga nađu.

foto: Hannes Grobe AWI / Wikipedia

Itokortormit, Grenland

Najizolovaniji grad u jednom od najudaljenijih regiona sveta je Itokortormit. Prema podacima zvaničnog turističkog portala Grenlanda, ima svega oko 450 stanovnika.

Osnovan je 1925, a danas ima nekoliko prodavnica. Međutim, zbog svog položaja je omiljeno turističko odredište, koji pristižu brodovima. Grad je kapija Nacionalnog parka “Severoistočni Grenland”, inače, najvećeg na svetu.

[adsenseyu1]

Palmerston, Kukova Ostrva

Ovo je jedino ostrvo na koje je kročio legendarni kapetan Kuk. Turistički sajt Kukovih ostrva navodi da brodovi sa zalihama dolaze svega nekoliko puta godišnje. Jedina veza sa spoljnim svetom je telefonska stanica – odnedavno postoji i internet, ali samo četiri sata dnevno. Današnji stanovnici (oko 60) direktni su potomci moreplovca Vilijama Marstersa, koji se ovde nastanio 1863, s trima Polinežankama. Zbog toga su svi stanovnici Palmerstona u srodstvu i nose isto prezime. Drvena kuća, koju je Marsters svojevremeno napravio, i danas postoji.

foto: michael clarke stuff / Wikipedia

Edinburg Sedam Mora, Tristan da Kunja

Ostrvo, koje je početkom 16. veka otkrio Portgalac Tristao da Kunja, trajno je naseljeno tek 300 godina kasnije. Najbliže naseljeno ostrvo Sveta Jelena udaljeno je 2.430 kilometara. Kabo Frio, u Brazilu, udaljen je oko 3.200 kilometara, a Kejptaun oko 2.800 kilometara.

Pročitajte još i ovo:

Ove države, gradovi i naselja će vam čak i PLATITI da se kod njih preselite! – VIDEO

Današnji žitelji (njih oko 300) su direktni potomci prvih ljudi na ostrvu, pa zato na ostrvu postoji svega sedam prezimena. U središtu ostrva se nalazi aktivni vulkan. Više puta godišnje brodovi iz Kejptauna kreću prema ostrvu, a putovanje traje najmanje šest dana.

foto: 127x0x0x1 / Wikipedia

Vitir, Aljaska

Vitir ima oko 218 stanovnika, od kojih većina stanuje u zgradi sa 14 spratova. Grad je 1948. počela da gradi američka vojska, jer joj je služio kao usputna stanica na putu do Enkoridža i zaleđa Aljaske.

Jedini put do grada danas vodi kroz tunel dug oko četiri kilometara, a postoji i voz. Ovde često pristaju prekookeanski brodovi, a svraćaju i ljubitelji ribolova na otvorenom moru i vožnje morskim kajakom.

Prema informacijama zvaničnog gradskog sajta, Vitir godišnje poseti oko 700.000 ljudi.

(Skandalozno.rs, blic.rs, Izvor: travelbook.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NA KRAJU SVETA: Ovo su osam najizolovanijih gradova na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.