Na udaljenosti od 33 svetlosne godine pronađena PLANETA BOLJA OD ZEMLJE?! – VIDEO

Ilustracija

foto: ESO/M. Kornmesser

Istraživači kosmosa, otkrili su novu planetu za koju se pretpostavlja da je slična našoj, a nalazi se na razdaljini od oko 33 svetlosne godine.

Super Zemlja” je otkrivena u “neposrednoj blizini našeg sveta”, na razdaljini od 33 svetlosne godine. Iako se ne nalazi u zoni kosmosa koja je bezbedna za život, ipak je dovoljno udaljena od najbliže zvezde, a na njoj je otkrivena i voda koja je čini primamljivom za dalja istraživanja.

Otkrivena planeta je 5,4 puta veća od naše, navode stručnjaci iz Instituta za Astrofiziku sa Kanarskh ostrva i naučnici sa unierziteta La Laguna. Planete koje su sličnih karakteristika a 15 puta su veće od naše, u stručnim krugovima se vode kao “Super – Zemlje”. Naučnici tvrde da u kosmosu postoji više ovakvih nebeskih tela.

[adsenseyu5]

– Planeta pd nazivom “GJ 536 b“, je jedina slična našoj koju smo otkrili do danas. Nastavićemo da pratimo zbivanja na njoj ali i u ostatku kosmosa, verujući da postoje slične – kaže istraživač Instituta sa Kanara, Alehandro Suarez Maskerano.

U toplim pećinama ispod antarktičkih glečera postoji TAJNI SVET životinja i biljaka?

– Ovakve planete se u svemiru, pojavljuju u grupama – objašnjava Maskerano i dodaje da će Akademija za astrofiziku pratiti radijus kretanja ovog tela i pokušati da otkrije njenu gustinu.

– Ovaj svemirski objekat se odlikuje svojstvima sličnim Zemlji, i sigurni smo da u blizini postoji još nekoliko manjih planeta slične GJ 536 b. One su u orbiti koja je poprilično udaljena od Sunca, pa bi naša istraživanja mogla da traju i po nekoliko godina – navodi Maskerano.

Naučnici su došli do saznanja da ova planeta putuje svojom orbitom u periodu od 8,7 dana.

– Planeta se kreće oko “svog Sunca”, koje je dosta hladnija od našeg, međutim, dovoljno je blizu da je osvetli.

[adsenseyu1]

Jasno su uočljive obe hemisfere, severna i južna, što nas još više ohrabruje da tragamo za svetom koji bi bio približan ili istovetan našem – izjavio je astrofizičar Jonai Gonzales.

Istraživači su takođe otkrili i magnetne aktivnosti, koje su slične onoj u Sunčevom sistemu.

Solarni ciklus Sunca traje oko 11 godina, dok je u slučaju ove planete on kraći za tri godine, prenosi Dejli mejl.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu5]

1 komentar na "Na udaljenosti od 33 svetlosne godine pronađena PLANETA BOLJA OD ZEMLJE?! – VIDEO"

  1. Bas je lepo da i mladi imaju buducnost

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.