NAČELNIK GENERALŠTABA AUSTRIJSKE VOJSKE UPOZORAVA: Više ne možemo da branimo zemlju! Potpuno smo propali!

helikopter

Foto: printscreen/youtube

Austrijska vojska uskoro neće biti u stanju da ispunjava svoje zadatke, zbog dramatičnog stanja usled nedostatka novca, upozorava načelnik Generalštaba Robert Briger.

Brigerovo upozorenje došlo je pošto je ranije predsednik Austrije, Aleksander van der Belen, u internoj analizi ukazao na to da vojska nije više u stanju da ispunjava svoje ustavom naložene zadatke.

On je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu, i realne situacije vojske.

“Vojska se u poslednje dve decenije dramatično udaljila od sposobnosti da da samostalno brani zemlju. Uskoro vojska neće moći da obavlja vojne zadatke na osnovu zastarelosti gotovo svih sistema naoružanja”, navodi se u dokumentu. Stalne štednje su dovele do bezbednosnih rupa, ističe se dalje i dodaje da je vojska po prvi put od osnivanja pred prekretnicom da li može još uvek obavljati svoj osnovni zadatak oružane sile u Austriji.

Generalštab zahteva povećanje budžeta za vojsku sa aktuelnih 2,2 na najmanje 3,3 milijardi evra do 2022. I onda na najmanje jedan odsto BDP-a, odnosno više od četiri milijardi evra kako bi se pokrilo “ono najpotrebnije”.

Za sveobuhvatnu odbranu potrebno je dva odsto BDP-a za vojsku, ukazuje vojni vrh.

Ukoliko se budžet vojsci ne poveća, onda će oružane snage ubuduće samo pružati “usluge asistencije” u slučaju nepogoda, navodi Briger.

Bez investicija za šest godina će u svim segmentima vojske doći do gubitkla sposobnosti delovanja, kako u odbrani vazdušnog prostora, tako i po pitanju opreme.

Generalštab ukazuje da je proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Kusturica dobio funkciju u državnoj strukturi BiH, evo i koju

Podseća se da je od 2004. “ušteđeno” 41 odsto aviona, 62 odsto teškog naoružanja, 61 odsto oklopnih vozila, 56 dsto kamiona i 49 odsto putničkih vozila.

Što se osoblja tiče, ono je smanjeno za 16 odsto, a mobilna snaga za čak 50 odsto, te je godišnji kontingent regruta umanjen za 47 odsto. Dramatično stanje je i po pitanju infrastrukture, jer je za 65 odsto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 odsto slučajeva manji radovi, a samo 10 odsto zdanja je u novijem stanju.

(Skandalozno.rs/Izvor: tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "NAČELNIK GENERALŠTABA AUSTRIJSKE VOJSKE UPOZORAVA: Više ne možemo da branimo zemlju! Potpuno smo propali!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.