Najčudniji na svetu: Ovaj ZATVOR ima sopstvenu vladu i ekonomiju – VIDEO

La Paz

foto: AP

Smešten u srcu planinskog grada La Paza u Boliviji, na visini od 3.000 metara u Andima, nalazi se zatvor San Pedro, najčudniji zatvor na svetu.

Ne samo što je najveći zatvor u Boliviji, koji je dom za preko 2.500 zatvorenika, nego ta reč “dom” u ovom slučaju ima svoje pravo, izvorno značenje. San Pedro zatvor je čuvan samo spolja, dok u njegovoj unutrašnjosti uopšte nema čuvara. Jedini zadatak čuvara je da iz zatvora niko ne pobegne, a dok su unutra, zatvorenicima je ostavljeno da sami brinu o sebi.

Da bi došli baš u ovaj zatvor, zatvorenici moraju da plate ulaznu kartu, a zatim da kupe svoju ćeliju od “zatvorskog gradonačelnika” ili od nekog od zatvorskih “frilens agenata nekretnina”.

[adsenseyu5]

Unutar zidina zatvora osuđenici su uspostavili sopstveno funkcionalno društvo sa upravljačkim sistemom. Oni čak organizuju izbore kada biraju svojih osam zvaničnika-predstavnika, jednog za po svaki sektor u zatvoru. Svaki sektor ima svoje malo veće koje ih predstavlja i donosi odluke.

Mnogi od zatvorenika San Pedra žive zajedno sa svojim porodicama, ženama i decom, kojih ima čak 200 unutar zatvora.

Bizarna ponuda ZATVORENICIMA: Ko se „odrekne“ potomstva, dobiće smanjenje KAZNE!?

Upravo deca su najranjiviji stanovnici zatvora, i pod stalnom su opasnošću od silovatelja i pedofila, ali ovde postoji nulta tolerancija za takave prestupnike, koje čim počine zločin odmah javno bacaju u maleni bazen u središtu zatvora, gde bivaju udavljeni naočigled svih, te se retko ko usuđuje na takva zlodela.

Uslovi života su drugačiji u različitim sektorima. U najsiromašnijim na primer svi zatvorenici su natrpani u tri ili četiri jednokrevetne sobe.

[adsenseyu5]

Sa druge strane, u luksuznim sektorima kao što je La Posta, političari i dileri drogom žive luksuznim životom sa privatnim kupatilima, kuhinjama i kablovskom televizijom. U ovom delu zatvora život košta oko 1.500 dolara mesečno.

foto: Wikipedia/public domain

San Pedro ima i svoju ekonomiju te osuđenici rade kao prodavci hrane, čuvari, pastori, berberi, krojači, stolari, obućari, a u zatvoru se nalazi i fabrika najčistijeg kokaina u ovom delu zemljine kugle. Tu je naravno i kockanje, klađenje i trgovina drogom i alkoholom.

Međutim, ono što još više čudi je što su od 1990. turisti u mogućnosti da plate katru za ulazak u ovaj zatvor. Iako su zvanične ture ilegalne, čuvari su i više nego raspoloženi da prime mito i puste turiste unutra, piše “thevintagenews.com”.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najčudniji na svetu: Ovaj ZATVOR ima sopstvenu vladu i ekonomiju – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.