Najdetaljnija karta do sad: Ovako bi Grenland izgledao kad bi se ceo otopio – VIDEO

Otapanje

Grenland – foto: pixabay.com

Naučnici su napravili do sada najdetaljniju kartu koja prikazuje kako bi izgledalo ledeno ostrvo kad bi se celo otopilo.

Pre četiri godine, naučnici su otkrili da Grenland ispod naslage leda, mestimično deblje od tri kilometra, krije najveći kanjon na svetu, dugačak 750 kilometara, na najdubljem mestu dubok čak 800 metara. Najveći deo podataka pomoću kojih su naučnici sa Univerziteta u Bristolu to tada otkrili dobili su iz NASA-inog istraživanja Grenlanda, o tome kako najveće svetsko ostrvo izgleda ispod leda od 2009. do 2012.

Najnovija vest je da su Britanska Antraktička Ekspedicija, Univerzitet u Bristolu i Univerzitet Irvin u Kaliforniji napravili detaljnu fizičku kartu Grenlanda bez leda, odnosno kako bi tačno izgledao kad bi se sa njega, usled klimatskih promena otopio sav led.

foto: printscreen YouTube/NASA | Greenland’S mega canyon

“Najveće iznenađenje je to što je ispalo da na Grenlandu ima više leda nego što se mislilo, da je kanjon na nekim mestima dublji nego što su to pokazivale dosadašnje karte, i da bi otapanje svog leda na Grenlandu podiglo nivo mora širom sveta za 7,42 metara, nešto više nego što se smatralo do sada”, istakao je kartograf Piter Fretvel.

Profesor Džonatan Bramber naveo je da je ledeni pokrivač na nekim mestima čak i do 100 metara deblji nego što se ranije smatralo, kao i to da je korist od ovakve karte ta što naučnici sada znaju kakvi se fjordovi kriju ispod leda na Grenlandu. A to onda znači da će naučnici bolje i detaljnije moći da predvide šta će se sve dešavati sa otapanjem leda starog milionima godina na ovom ostrvu kako se okean oko njega bude sve više zagrevao.

U centru pažnje svakako je kanjon koji se proteže po sredini Grenlanda u smeru sever-jug, zapravo najveći kanjon na svetu, bitno veći i od Grend Kenjona u SAD-u. Osim kanjona, sada se zna da je Ganbjorns Fjeld, najviši planinski vrh Vatkinsovog planinskog lanca na istoku ostrva, visok 3.700 metara. Fascinantan je podatak i to da Grenland, uprkos ubrzanom otapanju usled klimatskih promena, još uvek skladišti 2,85 miliona kubnih kilometara leda.

Delimično pomoću podataka radarskih satelita iz Zemljine orbite, delimično skeniranjem iz aviona, odnosno sa brodova koji su godinama oplovljavali obale Grenlanda, danas je jasno da ispod nepojmljivo ogromnih količina leda leži iznenađujuće ravno ostrvo, sa planinskim masivima uglavnom samo po rubnim delovima na istočnoj obali.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Najdetaljnija karta do sad: Ovako bi Grenland izgledao kad bi se ceo otopio – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.