Najnovija rang-lista američkog sajta: Ovo su najmoćnije vojske sveta, Srbija slabija od Hrvatske

Ilustracija

Najmoćnije vojne sile sveta su SAD i Rusija, a Srbija je, među 126 država, zauzela 70. mesto, pokazuje najnovija rang-lista koju je objavio sajt Global fajerpauer.

Od naše države u regionu se bolje plasirala jedino Hrvatska, dok su Slovenija, Albanija i Bosna i Hercegovina znatno vojno slabije od nas. Zanimljivo je da se na listi nisu našle Crna Gora i Makedonija.

[adsenseyu1]

Lista je kreirana na osnovu više od 50 faktora, među kojima su broj stanovnika, aktivnog i rezervnog vojnog osoblja, zatim broj aviona, tenkova, oklopnih vozila, kao i visina budžeta koju države godišnje izdvajaju za odbranu.

Takođe, u obzir su uzeti i izvori finansiranja država, poput nafte.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da je činjenica da naša država ima najviše ljudi u vojsci, ali naglašava da je teško proceniti, posle iskustva devedesetih, koliko je neka država danas spremna da se upusti u neki rat. Iako je Hrvatska na listi ispred nas, on kaže da smo mi u nekoj vrsti prednosti.

– Potencijal Hrvatske je upola manji nego što je naš. Međutim, ta država ima sjajnu ambiciju i političku podršku u gradnji oružane sile koja bi se nametnula u regionu. Hrvatskoj dosta pomaže i to što je članica NATO i EU, dok Srbija, iako je neutralna, nije stala iza te svoje neutralnosti. Srpska vojska je trenutno, nažalost, inertna, ali i zanemarena i često se koristi samo kao dekor za fotografisanje političara – kaže Radić.

On dodaje da je za svaku vojsku, pa tako i srpsku, važno da ima veliku moralnu podršku, kako građana tako i političara jer je istorija pokazala da su moćne svetske vojske često gubile u ratovima zato što nisu imale takvu podršku.

Inače, na internet-stranici Global fajerpauer napominje se da su informacije dobijene iz javno dostupnih podataka.

(kurir, foto: kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najnovija rang-lista američkog sajta: Ovo su najmoćnije vojske sveta, Srbija slabija od Hrvatske"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.