Najnoviji i najskuplji NOSAČ AVIONA u istoriji SAD nesposoban za borbu?! – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Najnoviji i najskuplji nosač aviona u istoriji SAD – „Džerald Ford“ – kako se ispostavilo, nije borbeno sposoban, saopštio je Blumberg, pozivajući se na dokumenta američke ratne mornarice.

Kako navodi agencija, brod je ne tako davno „s pompom“ predat Ratnom vazduhoplovstvu i bio pohvaljen od strane predsednika SAD Donalda Trampa.

Amerika šalje i drugi nosač aviona ka Korejskom poluostrvu: SPREMA SE „NEVREME“

Već kroz dve nedelje je postalo jasno da „Džerald Ford“ ne ispunjava osnovnu funkciju – prihvatanje i slanje lovačkih aviona.

[adsenseyu5]

Prema dokumentima, zbog potrebe eliminacije tehničkih problema, cena aerofiniša (sistemi koji osiguravaju prijem aviona pri sletanja) poraslo je sa 301 miliona do 961 milion dolara.

Početkom juna američka ratna mornarica je dobila najveći nosač aviona „Džerald Ford“ koji je koštao 13 milijardi dolara i smatra se najskupljim vojnim brodom u svetu. Pritom, prema podacima Pentagona, brod će biti spreman za potpunu eksploataciju tek 2020. godine. Do tog vremena brod treba da izvrši nekoliko turneja morem radi provere borbenih i inženjerskih sistema.

[adsenseyu1]

To nije prvi problem sa američkim najnovijim vojnim brodom. Prošle jeseni, odmah nakon izlaska sa brodogradilišta, pokvario se visokotehnološki „nevidljivi“ razarač „Zamvolt“.

Kina izgradila svoj drugi nosač aviona – VIDEO

Kvar, pritom, nije jedini problem „Zamvolta“. Brod je postao vrlo skup za eksploataciju čak i po merilima američke vojske.

Tako, jedno topovsko đule kojim je opremljen razarač koštaće 800.000 dolara, pri ceni samog broda od 4,4 milijarde dolara.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najnoviji i najskuplji NOSAČ AVIONA u istoriji SAD nesposoban za borbu?! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.