Najsavremeniji britanski RAZARAČ kreće u Crno more, naoružan protivavionskim RAKETAMA!

Ilustracija

foto: AP

Razarač tipa 45 “HMS Dajmond”, naoružan protivavionskim raketama, kreće u Ukrajinu.

To je prvi put posle hladnog rata da britanska Kraljevska mornarica šalje operativno sposobnu misiju u Crno more, a odluka je usledila nakon što je premijerka Tereza Mej upozorila američke političare da Britanija i SAD moraju da se suprotstave Putinu.

[adsenseyu5]

Razarač, naoružan najmodernijim protivavionskim raketama i sa posadom koju čini 60 pripadnika specijalnog brodskog osoblja i kraljevske mornarice, krenuće u Ukrajinu u okviru svojevrsne demonstracije moći britanske premijerke.

Potez je deo najvećeg nagomilavanja britanskih oružanih snaga na ruskim granicama u poslednjih nekoliko decenija, piše “Dejli mejl”.

HMS Dajmond” će predvoditi snage visoke borbene gotovosti NATO-a i štitiće 650 britanskih vojnika koji učestvuju u tajnim vežbama u Ukrajini.

[adsenseyu1]

Britanski stručnjaci već obučavaju pešadijskim veštinama hiljade ukrajinskih vojnika. Najsavremeniji ratni brod, koji je porinut 2007. i nalazi se u upotrebi od 2010, biće naoružan protivavionskim raketama “Sea Viper“.

Bojeve glave s radarskim navođenjem kreću se brzinom od 4.800 km/h, imaju domet 100 kilometara i sposobne su da uništavaju neprijateljske mlazne avione i dronove.

Ukoliko bi “HMS Dajmond” bila napadnuta s manje udaljenosti, zaštitu obezbeđuje top “Phalanx“. Sistem sa radarskim upravljanje koristi municiju kalibra 20 milimetara, koju ispaljuje brzinom od 3.000 projektila u minuti.

Transport pripadnika amfibijskih jedinica do broda i sa njega obezbeđuje helikopter “Lynx Mk8“, koji koristi heliodrom u zadnjem delu broda.

[adsenseyu1]

Lord Vest, bivši komandant Britanske Kraljevske mornarice, izjavio je sinoć: “U prošlosti smo održali mnogo vojnih vežbi u Crnom moru, ali to je bilo u znatno bezazlenijim okolnostima i sa bezazlenijim namerama. Ova operacija ima ozbiljnu svrhu. ‘HMS Dajmond’ zaista zna kako da se zaštiti, a predsednik Putin je čovek koji poštuje jaku vojnu silu. NATO mora da pokaže da neće dozvoliti da mu bilo ko preti i da Velika Britanija preuzima vođstvo.”

Britanski sekretar za odbranu ser Majkl Falon izjavio je kasno sinoć za “Dejli mejl“: “Vrednosti slobode i demokratije nisu nešto čime može da se trguje. Britanija stupa na globalnu scenu i čvrsto stoji uz naše ukrajinske prijatelje.”

– Velika Britanija šalje jasnu poruku da smo posvećeni odbrani demokratije širom sveta i da podržavama ukrajinski suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet.

[adsenseyu1]

Očekuje se da će se dolazak “HMS Dajmond” u Crno more poklopiti sa raspoređivanjem britanskih vojnika u drugim istočnoevropskim državama. Ovog leta u Estoniji će biti stacionirano oko 800 vojnika, a još 200 je krenulo u Poljsku.

Britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) poslaće i borbene mlazne avione “Tajfun” u Rumuniju.

Britansko raspoređivanje snaga je reakcija na rusko nagomilavanje snaga i tenkova na ukrajinskom poluostrvu Krim i duž granica sa baltičkim zemljama.

Ukrajinska vlada je saopštila da strahuje da bi ruska invazija mogla da se dogodi u “svakom trenutku”.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najsavremeniji britanski RAZARAČ kreće u Crno more, naoružan protivavionskim RAKETAMA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.