Najsofisticiraniji napad hakera u istoriji: Ukrali 300 miliona dolara!

Kradja

Evropski, ruski i kineski hakeri ukrali su oko tri stotine miliona američkih dolara iz stotinu banaka zahvaljujući posebno napisanom virusu pomoću kojeg su ušli u sisteme organizacija koje su izabrali za žrtve.

Koliko je zasad poznato, hakeri su slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenima banaka, pa pratili šta se odvija na monitorima računara onih zaposlenih za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije.

Ukradene iznose su prebacili na mnogobrojne račune u različitim zemljama, a najviše su oštetili banke u Rusiji, Japanu, Švajcarskoj i u SAD-u.

Da se nalaze pod napadom banke su saznale tek nakon što je u središtu Kijeva jedan od bankomata počeo da izbacuje novac, pa su brže-bolje angažovale kompaniju za softversku zaštitu čiji su predstavnici nakon preliminarne istrage rekli da šteta od 300 miliona dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća!

– Ovo je verovatno najsofisticiraniji napad koji je svet do sada video – izjavio je direktor Kaspersky Laba Kris Doget, čije kompanija o svojim saznanjima obaveštava Belu kuću, FBI i Interpol.

(Kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najsofisticiraniji napad hakera u istoriji: Ukrali 300 miliona dolara!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.