Napeto: Dve nuklearne države na korak od rata

Mapa

Indija/Kašmir – foto: Printscreen nspm.rs

Juče je indijska vlada oduzela specijalni status federalnoj državi Džamu i Kašmir, i podnet je zahtev da se ta država većinski naseljena muslimanima podeli u dva zasebna administrativna regiona.

Pakistanci su danas odgovorili da će se služiti svim sredstvima u borbi protiv, kako su ih nazvali “ilegalnih poteza”.

– Vojska Pakistana će se služiti svim sredstvima da podrži narod koji živi u Kašmiru posle ovih indijskih poteza – rekao je danas načelnik štaba pakistanske vojske general Kamar Džavad Badžva.

– Naša vojska će čvrsto stajati do samog kraja uz stanovnike Kašmira u njihovoj pravednoj borbi – rekao je Džavad Badžva posle sastanka štaba u Ravalpindiju.

Kašmir je glavna tačka razdora između Indije i Pakistana još od kad su obe zemlje dobile nezavisnost od Velike Britanije 1947. godine. Obe zemlje tvrde da Kašmir pripada njima, iako i Indija i Pakistan kontrolišu samo delove ovog regiona.

Juče ukinuta specijalna autonomija države Džamu i Kašmir je omogućavala federalnoj državi da donosi sopstvene zakone, a takođe je podrazumevala i zabranu zapošljavanja u pokrajinskoj vladi svih ličnosti koje nisu iz Džamu i Kašmira.

Indija ukida autonomiju Kašmira: “Nećemo dozvoliti da postane Kosovo!”

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com/Mediji)

Budite prvi sa komentarom na članku "Napeto: Dve nuklearne države na korak od rata"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.