NASA najavljuje prvu misiju kojom će čovek “dodirnuti Sunce”

Misija

foto-ilustracija: pixabay.com

NASA najavljuje svoju prvu misiju kojom će čovek “dodirnuti Sunce”. Robotizovana letelica projekta “Solar probe plus” trebalo bi da bude lansirana u leto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o sunčevoj koroni.

Reč je o najudaljenijem delu sunčeve atmosfere, za koju čovečanstvo ni danas ne razume kako to da je ona čak 500.000 stepeni Celzijusa vrelija od površine Sunca.

[adsenseyu5]

Odgovori na pitanja o koroni su od neprocenjive vrednosti za objašnjavanje života na Zemlji, pošto je ona važna za postojanje “Sunčevog vetra”, stalne struje naelektrisanih čestica koja može da utiče na život na Zemlji.

“U orbiti Sunca, u jednom trenutku, na udaljenosti od 5,9 miliona kilometara od površine, letelica će se suočiti sa vrućinom i radijacijom bez presedana u istoriji istraživanja svemira. Letelica će istražiti spoljnu atmosferu Sunca i sprovesti važna posmatranja da bi odgovorila na višedecenijska pitanja o tome na koji način ova zvezda funkcioniše”, objavila je NASA.

Pročitajte još i ovo:

Neverovatno otkriće: SVEMIR krije strašnu tajnu! – VIDEO

Prikupljeni podaci će povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja, koji utiču na život na Zemlji, kao i na satelite i astronaute u svemiru.

Letilica “Solar proble plus” će morati da izdrži temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa, 520 puta veću od prosečne osunčanosti Zemlje, od čega bi je trebalo da je zaštiti 11,5 centimetara debeo štit od ugljičnih kompozitnih materijala.

[adsenseyu1]

Letelica bi trebalo da bude teška 610 kilograma, sa unutrašnjom aparaturom koju će pokretati snaga od 343W. Letelica će biti visoka tri i dugačka 2,3 metra.

Njen prvi najbliži susret sa Suncem bi trebalo da se dogodi 19. decembra 2024. godine. Do tog trenutka čak sedam puta će proleteti toliko blizu Venere da će svaki put koristi njeno gravitaciono polje kao svojevrsnu “praćku” koja će letelici povećati brzinu.

[adsenseyu1]

Orbita letelice oko Sunca biće izrazito ekscentrična, čak 108 miliona kilometara u najdaljoj tački od zvezde, odnosno malo iza Venerine orbite.

Pročitajte još i ovo:

Tragičan kraj svemira: Šta će biti kada se ugasi i POSLEDNJA zvezda? – VIDEO

Prema budžetskim potraživanjima iz 2014. godine, procenjivalo se da će kompletan projekt, od gradnje, preko lansiranja raketom “Delta IV Heavy” do upravljanja koštati između 1,2 i 1,4 milijardi dolara. Iako se to skupim, treba znati da pojedini špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti dosežu cenu od jedne milijarde dolara.

Lansiranje je planirano za 31. jul 2018. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr, independent.co.uk)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA najavljuje prvu misiju kojom će čovek “dodirnuti Sunce”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.