NASA zbunjena: Ovaj POGON krši zakone fizike, ali ODLIČNO RADI!

Misterija

foto-ilustracija: pixabay

Već godinama medijima i internetom kruže informacije o ‘revolucionarnoj’ vrsti pogona koji bi ljudskoj vrsti mogao da osigura kudikamo lakše osvajanje svemirskih prostora.

Nazvan EM-drive, na papiru i dosadašnjim testovima donosi brdo toga što inače spada u naučnu fantastiku – od kršenja dobro poznatih teorija i zakona fizike pa sve do jednostavne nemogućnosti objašnjenja kako stvar uopšte ‘radi’.

[adsenseyu5]

Idealno tlo za pseudonauku – ali ako se pita NASA-u, rad prolazi recenziju EM Drive (elektromagnetski pogon) osmislio je još 1999. britanski izumitelj Rodžer Šajer.

Reč je o izumu koji je, baš poput hladne fuzije i sličnih stvari, odmah smešten u polje pseudonauke zbog neverovatnih teza koje postavlja.

Prema Šajerovim proračunima, EM pogon je toliko delotvoran da bi letelicu do Marsa mogao dovesti za svega 70 dana… još samo da ne krši Njutnov treći zakon.

A krši ga.

Međutim, iz testa u test, iz kritike u kritiku, stvar je jednostavno funkcionisala.

NASA-in “Eagleworks” laboratorija je zato prošle godine preuzela stvar u svoje ruke i odlučila da stane na kraj pseudonauci.

[adsenseyu1]

Međutim, rezultat recenzije je i dalje zbunjujuć. Pogon i dalje proizvodi 1,2 milinjutna po kilovatu potiska u vakuumu – pa jednostavno nije jasno šta ga tačno stvara.

NASA-in tim je istražio i niz različitih mogućih smetnji za test, bez posebnog uspeha.

(Skandalozno.rs, Izvor: tportal.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NASA zbunjena: Ovaj POGON krši zakone fizike, ali ODLIČNO RADI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.