NATO pravi novi korpus od 10.000 vojnika usmeren protiv Rusije!

Sprema se novi korpus

Sedam savezničkih zemalja NATO nameravaju da oforme nove snage za brzo reagovanje od najmanje 10.000 vojnika, a u sklopu planova za jačanje odbrane Alijanse zbog rastuće pretnje od Rusije.

Ovo će biti veoma ozbiljan vojni korpus koji će uključivati jedinice avijacije i pomorskih flota.

Ono što je interesantno je da će ovim korpusom upravljati Velika Britanija, kao i da će najveći broj vojnika biti iz ove zemlje. Pored Velike Britanije tu su i Danska, Estonija, Latvija, Litvanija, Norveška i Holandija.

Premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron, zvanično će obavestiti javnost o osnivanju ovog korpusa 4. septembra u Velsu, na predstojećem NATO Samitu.

Inače, juče je i švedska vojska podigla stepen pripravnosti zbog ukrajinske krize. Njen portparol Niklas Englund rekao je da će Švedska rasporediti dva borbena aviona tipa „gripen“ na ostrvo Gotland, na istoku zemlje, kako bi, u slučaju potrebe, mogli brže da intervenišu na Baltičkom moru.

Švedski premijer Fredrik Rajnfeld izjavio je sinoć da Švedska nije suočena s „neposrednom pretnjom“, ali je ocenio da je ponašanje Rusije prema Ukrajini „arogantno“.

– To je ponašanje kakvo smo mogli da vidimo za vreme Hladnog rata – rekao je premijer i dodao da se to vreme vraća.

U isto vreme, Ukrajina zahteva vojnu pomoć od NATO zemalja, a sve je aktuelnija i ideja učlanjivanja Ukrajine u NATO alijansu, što bi dovelo do potpunog zamrzavanja odnosa zapadnih zemalja sa Rusijom i praktično onemogućila bilo kakav dalji dijalog.

(Kurir, Vestinet)

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO pravi novi korpus od 10.000 vojnika usmeren protiv Rusije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.