NATO pravi novu bazu na Balkanu!

avioni

Foto: Printscreen/youtube

Albanska baza u Kučovi, koja je već dugo vremena “groblje aviona” koji su nekada bili deo avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO.

Kako prenosi Rojters, albanski migovi – uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete još od 2005. godine, dok albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka. To je, kako navodi agencija, dovelo do ekonomskog pada u i oko Kučove, grada koji se još nazivao i “Staljinov grad” tokom komunističkog perioda.

– Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region – izjavila je albanska ministarka odbrane Olta DŽaka.

Prema njenim rečima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona evra, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vežbe. Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom sveta.

– Region u celini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije – rekla je DŽaka.

Bazu su 50-ih godina prošlog veka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

Hašim Tači: Sporazum sa Srbijom će biti postignut do proleća

– NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju – rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

(Skandalozno.rs/Izvor: tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO pravi novu bazu na Balkanu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.