NATO približava Rusiji svoje protivrakete

Lansiranje

Iskander – foto: YouTube printscreen

NATO planira da poveže kopnena i morska sredstva za protivvazdušnu odbranu na teritoriji Poljske da bi u realnom vremenu mogao da razmenjuje obaveštajne podatke šifrovanim kanalima i da, ako zatreba, istovremeno napadne ruske brodove i kopnene ciljeve.

Moguće je da na ovaj način Zapad namerava da se zaštiti od kalinjingradskih “iskandera”, kao i od novog supersoničnog kompleksa “kindžal”, koji je nedavno predstavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Alijansa namerava da momentalno otkriva ruske rakete, na osnovu podataka s obaveštajnih aviona, ali teško da će joj to uspeti – raketu je potrebno ne samo otkriti nego i oboriti, a to je najteže od svega.

NATO na severnoj obali Poljske planira da opremi dva objekta za prijem i slanje informacija. Oni će biti povezani s komandnim centrima komunikacionog sistema „brod – obala – brod“ koji će se nalaziti u Centru za morske operacije u luci Gdinja, na oko 120 kilometara od Kalinjingrada.

Brodovi NATO-a će na osnovu toga moći momentalno da razmene informacije o kopnenim kompleksima PVO. Zahvaljujući tome, biće moguće operativno upozoravanje na napade i razmena koordinata ciljeva.

Sistem će raditi u kompleksu s drugim evropskim radarima. Na primer, sa štabom za radarsko otkrivanje i upravljanje NATO-a u Hajlenkirhenu, kao i sa sličnim štabom u Velikoj Britaniji i avionima za radarsko otkrivanje i navođenje.

Severnoatlantska alijansa je u znatnoj prednosti nad Rusijom po broju ovih aviona. Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju svega petnaest aviona A-50. Prošle godine prvi put je poleteo A-100, a serijska isporuka očekuje se najranije 2020. godine. Nažalost, od početka devedesetih program izgradnje ovih letelica nije bio finansiran u dovoljnoj meri.

SAD se u međuvremenu pripremaju da postave sistem PRO “idžis” u Poljskoj 2020. godine, kao što su to već učinili u Rumuniji. Njega čine uređaji za vertikalno lansiranje, slični univerzalnim Mk-41 koji se nalaze na borbenim brodovima. Kao što je poznato, oni mogu da izbacuju “tomahavke”.

Istina, na Zapadu naglašavaju da ovaj sistem PRO ima isključivo odbrambeni karakter. 

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO približava Rusiji svoje protivrakete"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.