NATO viceadmiral Klajv Džonston zabrinut: Ovakav nivo mogućnosti ruskih podmornica još nije viđen!

Ilustracija

Viceadmiral Klajv Džonston, šef NATO komande za pomorski saobraćaj, potvrdio je da se u severnom Atlantiku nalaze i ruske podmornice najnovije generacije.

Džonston ističe da pored neviđenih tehnoloških mogućnosti zabrinjava i to što se ne zna kakvi su planovi ruske mornarice i šta zapravo podmornice tamo rade.

„Ne razumemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u poslednje vreme ne razumemo. Sve je nekako prikriveno drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima“, rekao je Džonston, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Aktivnost ruskih podmornica u severnom delu Atlantskog okeana trenutno je na nivou iz doba Hladnog rata, ako ne i većoj, piše hrvatski dnevnik pozivajući se na američki portal specijalizovan za vojne teme, Janes.com.

Džonston je potvrdio i da je severni Atlantik ponovo postao područje od velikog interesa s obzirom na to da kapetani NATO-ovih podmornica šalju izveštaje o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti, rekao je Džonston i dodao da „ovakav nivo ruskih mogućnosti još nije viđen“.

[adsenseyu1]

Rusija je pokrenula zadivljujuće investicije na koje Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim nivoima, što nas zabrinjava“, objasnio je Džonston.

„Kada se sve sabere, aktivnost ruskih podmornica je i te kako različita od tihog perioda viđenog u prošlosti“, rekao je Džonston.

Inače, najnaprednije nuklearne podmornice kojima Rusija trenutno raspolaže su one iz klase „Dolgoruki“, koje su u aktivnoj službi od 2010. godine. Zasad su tri aktivne, proizvodi se još četiri, a ukupno ih je planirano osam. One bi u potpunosti trebalo da zamene nuklearne podmornice iz klase „delta“ i klase „akula“, koje datiraju još iz sovjetskih vremena. Iz klase „akula“, inače najvećih podmornica na svetu, preostala je samo jedna – „Dmitrij Donski“, koji je viđen pored sirijske obale u septembru 2015. godine.

Nove podmornice iz klase „Dolgoruki“ duge su 170 metara, široke 13,5 metara, a smatra se da mogu zaroniti do 450 metara dubine. Kada su pod vodom, razvijaju brzinu od najmanje 30 čvorova, a posada im broji ukupno 107 članova.

Ove podmornice su naoružane sa 16 raketa „RSM-56 bulava“, koje mogu da nose nuklearne glave dometa od oko 8.000 kilometara, preneo je Jutarnji.

(Tanjug, foto: pixabay)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO viceadmiral Klajv Džonston zabrinut: Ovakav nivo mogućnosti ruskih podmornica još nije viđen!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.