NATO zabrinut: Rusija izvodi 100.000 vojnika na zapadnu granicu?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Zvaničnici NATO-a će “mirno i sa samopouzdanjem” pratiti najveće ruske ratne vežbe od 2013. godine, koje se od 14. do 20. septembra održavaju u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, a mnogi su nervozni zbog onoga što tvrde da vide: testiranje kapaciteta Moskve u ratu protiv Zapada, piše Rojters.

Vojna vežba Zapad-2017 izazvala je zabrinutost u nekim zemljama jer će ruske jedinice i teško naoružanje biti stacionirano u Belorusiji, ruskoj saveznici koja se graniči sa Ukrajinom, ali isto tako sa članicama NATO Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

[adsenseyu5]

NATO veruje da su vojni manevri, koji službeno počinju u Belorusiji, Baltičkom moru, zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, već u toku. Takođe tvrdi da su veći nego što je Moskva svojevremeno saopštila, navodeći brojku od 13.000 vojnika iz Rusije i Belorusije, dok NATO spominje brojku od čak 100.000 vojnika.

Uz vojnike, avione, radare i brodove u Baltiku, NATO veruje da će u vojnoj vežbi biti testirani balistički projektili koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.

NATO tvrdi da će se na manevrima uvežbavati sukob sa savezom predvođenim SAD-om.

“NATO je smiren i budan”, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg prošle nedelje tokom posete Estoniji.

Rusija je krajem avgusta pokušala da ublaži strahove oko vojnih manevara najavljenih za sredinu septembra, poručivši da će se na vojnoj vežbi velikih razmera uvežbavati isključivo odbrambeni scenariji a da su optužbe da je to priprema za invaziju na Poljsku, Litvaniju ili Ukrajinu lažne.

[adsenseyu1]

General Ben Hodžis, komandant američke vojske u Evropi, rekao je prošlog meseca da su američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vežba mogla da posluži kao “Trojanski konj”, tj. da bi vojna oprema dopremljena u Belorusiju tamo mogla i da ostane.

Zamenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin rekao je zapadnim vojnim atašeima u Moskvi da Zapad nema razloga za strah, a ocene da Rusija predstavlja “pretnju” bilo kome nazvao “mitovima”.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO zabrinut: Rusija izvodi 100.000 vojnika na zapadnu granicu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.