NATO: Želimo dijalog sa Rusijom

zastava

foto: Rojters

NATO i dalje želi da održi dijalog sa Rusijom kako bi se jasno izneli svi stavovi, smanjili rizici, ali i poboljšala transparentnost, izjavila je zvanična predstavnica Alijanse Oana Lungesku.

Stav Severnoatlantske alijanse se nije po tom pitanju promenio, istakla je Lungeskuova.

„NATO ima dvostruki pristup kada je reč o Rusiji — odlučno obuzdavanje i odbrana, ali i konstruktivni dijalog“, navela je ona i ocenila da je od marta 2014. godine Alijansa praktično obustavila kompletnu saradnju sa Rusijom, osim kanala za politički i vojni dijalog.

Tako će i ostati. Kako je potvrđeno na samitu u Briselu, povratak na staro neće biti moguć sve dok Rusija ne promeni svoje ponašanje u smislu poštovanja međunarodnog prava i obaveza“, dodala je predstavnica Alijanse.

UDARNA VEST: Rusija u potpunosti prekinula saradnju sa NATO-om

Oana Lungesku je takođe rekla i da Alijansa nastavlja da vodi dijalog sa Rusijom na nekoliko nivoa, pre svega u okviru Saveta Rusija-NATO, zatim putem susreta visokih zvaničnika, kao što je to bio slučaj kada su se sastali generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i organizacijom sastanaka nešto nižeg nivoa.

Podsetimo, prethodno je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško izjavio da su Rusija i NATO u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO: Želimo dijalog sa Rusijom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.