Naučnici objavili: Imamo DOKAZ da je život na Zemlju stigao iz svemira!

Ilustracija

foto: NASA/Reid Wiseman

Naučnici Univerziteta Havaja, u saradnji s kolegama u Francuskoj i Tajvanu, otkrili su da su fosfati, bez kojih ne bi bilo života, stigli na Zemlju iz svemira!

Fosfati su “građevinski blokovi” ugrađeni u hromozome svake žive ćerlije, bez kojih ne bi bilo reprodukcije, dakle ni života, a na Zemlju su ih doneli meteoriti ili neka kometa i to u prvih milijardu godina Zemljinog postojanja.

Revolucionarnu studiju “Međuzvezdana sinteza fosfornih oksokiselina” potpisuju profesori Endru Tarner i Ralf Kajzer, a objavio ju je naučni časopis Komunikacije prirode (Nature Communications).Do ovog istraživanja naučnici nisu sa sigurnošću mogli da objasne poreklo tih “građevinskih blokova, to jest fosfata i pirofosforne kiseline, koji su najvažniji sastojak hromozoma i nosioci genetičke informacije.

Naučnici su u laboratoriji stvorili uslove koji postoje na kometi: u vakuumsku komoru ohlađenu na -240 stepeni Celzijusa ubacili su komadiće međuzvezdanog leda obmotanog ugljen-dioksidom, vodom i fosfinom, a onda su ih izložili jonizujućoj radijaciji, kao što bi se desilo i u svemiru. U takvim uslovima pojavile su se hemijske reakcije koje su se završile stvaranjem spojeva kojima su se istraživači nadali – fosfornim oksokiselinama istim kao što su one u našim hromozomima.

Fosfin je smronosan na Zemlji“, navodi profesor Tarner, nosilac studije, “ali u međuzvezdanoj sredini egzotična hemija fosfina može da izazove retke hemijske reakcije da inicira stvaranje biorelevantnih molekula kao što su fosforne oksokiseline, a koji bi eventualno mogli da izazovu molekularnu evoluciju života koji poznajemo.”

Iste fosforne oksokiseline koje su Tarner i Kajzer otkrili mogu da budu stvorene u ledu na kometama, kao što je 67P/Čurjumov-Gerasimenko, za koju se zna da sadrži izvor fosfora nastalog iz fosfina.

Kad ih je kometa ili meteorit doneo na Zemlju, te oksokiseline pokrenule su hemiju fosfora. A ako se to desilo na Zemlji, moglo je da se dogodi i na drugim planetama, zaključuju naučnici. 

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/hawaii.edu)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici objavili: Imamo DOKAZ da je život na Zemlju stigao iz svemira!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.