NAUČNICI OTKRILI “TEMPIRANU BOMBU PRIRODE”: Ispod supervulkana Jeloustoun krije se nešto apokaliptično

katran

Foto: Pixabay.com

Nakon najnovijih otkrića vezanih za Jeloustoun, ostaje nam jedino da se nadamo…

Ogroman basen tečnih karbonatnih stena krije se stotinama kilometara ispod supervulkana Jeloustoun, ali i većeg dela zapadnih Sjedinjenih Dražava. Ovaj “okean” ugljenika prostire se na 1.8 miliona kvadratnih kilometara.

[adsenseyu5]

Naučnici su utvrdili da se stene “krčkaju” u gornjem tečnom delu Zemljine kore, poznatom po tome što donosi propast kada izbije na površinu u vidu vulkanske erupcije. U suštini, basen je u potpunosti sačinjen od karbonata, tipa stene koji je veoma bogat ugljenikom, a njegova veličina navela je naučnike da ponovo preispitaju teoruju kruženja ugljenika u atmosferi.

Količinu ugljenika, pretežno u obliku gasa ugljen-dioksida, koja je zarobljena ispod SAD, najbolje oslikava podatak prema kojem je ona čak 10.000 puta veća od prosečne količine ugljen dioksida koju čovečanstvo u toku godine ispusti u atmosferu.

[adsenseyu1]

“Otpuštanje samo jednog procenta ovog ugljen-dioksida u atmosferu bilo bi ekvivalentno sagorevanju 2.3 miliona barela nafte”, rekao je Saš Ijer Madžumder, jedan od autora studije o ugljeničkom basenu.

Iako naučnici uveravaju da nema razloga za brigu u skorije vreme, činjenično stanje je da će jednog dana sav taj ugljen dioksid morati da izbije na površinu. Do tada, ostaje samo da se nadamo da će otpuštanje proticati u vidu manjih, uobičajenih vulkanskih erupcija.

(Skandalozno.rs, Izvor: Newsweek.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAUČNICI OTKRILI “TEMPIRANU BOMBU PRIRODE”: Ispod supervulkana Jeloustoun krije se nešto apokaliptično"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.