Naučnici ovo nisu očekivali: Pod nogama nam se krije neslućeno bogatstvo – VIDEO

Promene

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučni časopis „Geohemija, geofizika, geosistemi“ objavio je novu studiju koja pokazuje da se u unutrašnjosti Zemljine kore nalaze bilijarde tona dijamanta, što znači da se na našoj planeti nalazi hiljadu puta više tog dragog kamenja nego što se prethodno mislilo.

Advertisement

Nažalost, sve to blago zasad nam je nedostupno. Nalazi se otprilike između 145 i 240 kilometara ispod Zemljine površine, što ljudi ne mogu da dosegnu nijednom poznatom metodom bušenja.

Naučnici su ovo zaključili nakon posmatranja seizmičkih talasa u unutrašnjosti planete.

Kada seizmički talasi prolaze kroz Zemlju, dijamanti ih prenose mnogo brže od ostalih vrsta materijala, tj. stena“, objasnio je autor studije, doktorand Džošua Garber sa Univerziteta Santa Barbara.

„Ipak, iako svi podaci ukazuju na dijamant, to ipak ne možemo da tvrdimo sa stopostotnom sigurnošću“, dodao je, ali i napomenuo: „Međutim, ovo je najbolje objašnjenje koje imamo“.

Advertisement

„Naše razumevanje dubine Zemlje produbljuje se svakim novim merenjem. Mislim da ćemo na kraju svi biti jako iznenađeni onime što ćemo pronaći“, zaključuje Graber, a prenosi naučni portal „Lajv sajens“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici ovo nisu očekivali: Pod nogama nam se krije neslućeno bogatstvo – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.