Naučnici pokrenuli rat protiv suncokreta: Njegovi toksini ubijaju svet

Ilustracija

foto-ilustracija: Skandalozno.rs/Dalibor Ogrizović

Divlji suncokret je alelopatska biljka koja širi toksine iz svih delova – lišća, stabljika, cvetova i semena i tako sprečava rast drugih biljaka ili ih ubija.

Izraelski naučnici pokrenuli su borbu protiv divljeg suncokreta i pozvali svoje sunarodnike da im dojave kada primete neku biljku.

Divlji suncokret je alelopatska biljka, što znači da širi toksine iz svih svojih delova: iz lišća, stabljiki, cvetova, semena, a oni sprečavaju biljke oko njih da da rastu ili ih čak ubijaju.

Na taj način suncokreti uništavaju druge kulture koje su veoma važne poput pšenice.

Osim eliminisanja biljke, naučnici je istražuju i traže način da iz nje eliminišu toksine i time je učine bezopasnom, prenosi The Jerusalem Post.

Potencijal suncokreta da eliminiše druge biljke predstavlja pretnju za ekosistem, što može naštetiti i divljim životinjama.

Da bi identifikovali rast divljih suncokreta i kontrolisali njegovo širenje kroz zemlju, istraživači na koledžu napravili su Facebook stranicu posvećenu lociranju i snimanju mesta zaraženih ovom invazivnom biljkom.

Nazvana Suncokreti u Izraelu, stranica je već dobila desetine upozorenja iz cele zemlje. Mesta koja su im prijavljena su označena na karti i pokazuju tačno koliko brzo se biljka širi.

Iako strategija za efikasno suzbijanje širenja suncokreta još nije otkrivena, kampanja podiže svest o opasnostima koje ova biljka nosi. U međuvremenu, istraživači pokušavaju da saznaju više o tome.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici pokrenuli rat protiv suncokreta: Njegovi toksini ubijaju svet"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.