Naučnici “preveli” govor MAJMUNA!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Lingvisti i primatolozi udružili su snage kako bi kreirali temelj za vodič lingvistike primata koji bi pomogao u dešifrovanju značenja govora majmuna.

Ova studija analizirala je glasove različitih vrsta, analizirajući strukturu i raspored tog glasanja i objašnjava šta pojedinačna oglašavanja i sekvence znače.

Iako govor primata nije kompleksan kao naš, istraživači kažu da ove životinje pokazuju lingvističke sposobnost koje su uzbudljive i izazovne.

[adsenseyu5]

Studiju je radio međunarodni tim istraživača, a objavljena je u žurnalu “Prirodni jezik i teorija lingvistike“.

“Sada možemo da proučavamo formu i značenje oglašavanja majmuna koristeći metode iz teoretske lingvistike majmuna.

Ovim pristupom možemo porediti jednu vrstu majmuna s drugom i videti da su neki od njihovih glasanja sačuvani više od tri miliona godina”, rekao je jedan od lidera studije Filipe Šlenker sa Instituta Žan-Niko.

Istraživači su rekli kako postoje dokazi o morfologiji primata – strukturi glasanja kod afričkih majmuna.

Ova glasanja majmuna se razlikuju u korenima posebno u sufiksima “hok” i “krak” i “oo“. Koristeći ove nastavke majmuni upozoravaju na vrstu pretnje i stepen opasnosti. Tako “hok” označava pretnju iz vazduha (poput orla), a “Hok-oo” je generalna pretnja. “Krak” označava prisustvo leoparda.

[adsenseyu1]

Majmuni prćastog nosa koriste “pyows” kao poziv za opštu opasnost, a “haks” za pojavu orla.

Majmuni koriste dve vrsta glasanja A i B, da upozore na opasnost i lokaciju. Na primer “AAAA” označava opasnost u krošnji, dok “AAA…BBBB” označava opasnost na zemlji.

Istraživači su rekli i kako poređenje govora različitih vrsta može otkriti informaciju o porodičnom stablu koje seže do perioda milionima godina ranije.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici “preveli” govor MAJMUNA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.