Naučnici su možda napravili NAJVEĆE otkriće u nauci – OTKRIVENA JE PETA SILA PRIRODE?!

Ilustracija

foto: Facebook/HubbleTelescope

Naučnici su možda napravili najveće otkriće u nauci – otkrivena je peta sila prirode – a posledice ovog pronalaska su revolucionarne.

– Da, ovo je revolucionarno, ako je tačno – rekao je Džonatan Feng, vođa tima sa Univerziteta Kalifornije koji je napravio otkriće.

– Decenijama znamo za 4 fundamentalne sile: gravitaciju, elektromagnetizam, slabu i jaku nuklearnu silu. Ako se potvrdi dodatnim eksperimentima, pronalazak moguće pete sile bi potpuno promenilo način na koji razumemo Svemir, sa posledicama za ujedinjenje sila i tamne materije – rekao je.

[adsenseyu1]

Feng i njegove kolege su analizirali podatke koje su nedavno prikupili eksperimentalni nuklearni fizičari sa Mađarske akademije nauka, koji su pokušali da pronađu “tamne fotone” – hipotetičke indikatore misteriozne tamne materije, piše Space.com.

Foto: Facebook/HubbleTelescope

Foto: Facebook/HubbleTelescope

Tamna materija, inače, čini oko 85 odsto sve materije u Svemiru, ali ne emituje niti apsorbuje svetlost, pa ju je nemoguće detektovati direktno. Naučnici za nju znaju samo usled interakcije sa “normalnom” materijom.

[adsenseyu6]

Mađari su uspeli da prikupe dokaze o postojanju dosad nepoznate čestice koja je 30 puta teža od elektrona, i ovaj rezultat su objavili ranije ove godine.

– Mađari nisu uspeli da dokažu da je reč o novoj sili. Oni su jednostavno videli niz događaja koji indicira novu česticu, ali nije im bilo jasno da li je reč o čestici materije ili o čestici koja nosi silu -rekao je Feng.

Novi rad Fenga i kolega sugeriše da Mađari nisu pronašli “tamni foton”, nego “protofobični X bozon” – čudnu česticu čije postojanje bi moglo da bude indikator pete sile prirode. Poznata elektromagnetna sila deluje na protone i neutrone, ali ova novonađena čestica reaguje samo sa protonima i neutronima, ali samo na izrazito kratkim distancama, rekli su istraživači.

– Ne postoji nijedan drugi bozon koji ima ove karakteristike. Ponekad ga zovemo samo “X bozon”, gde X znači “nepoznato” – rekao je Timoti Tejt, koautor istraživanja.

Potencijalna peta sila je možda povezana sa elektromagnetnom silom, te slabom i jakom nuklearnom silom, i to sve kao manifestacije “jedne veće, fundamentalnije sile” – rekao je Feng.

Feng je dodao da je moguće da Univerzum sačinjen od “normalne” materije ima paralelni “tamni” sektor, sa svojom materijom i silama.

– Moguće je da ova dva sektora “pričaju” međusobno i interaguju međusobno preko skrivenih ali fundamentalnih interakcija. Ova sila “tamnog sektora” može da se manifestuje kao protofobična sila koju vidimo kao rezultat mađarskog eksperimenta. U širem smislu, ovo se uklapa u naše istraživanje čiji cilj je da razumemo prirodu tamne materije – rekao je Feng.

Iako je ovakva spekulacija intrigantna, naučnici naglašavaju da su njihove interpretacije preliminarne, i da su potrebni dodatni eksperimentni i proučavanja. Sve ovo jer se dešava da “čestice” pronađene na ovakav način budu ništa drugo nego rezultat statističkih greški.

Dobre vesti su da će sve brzo biti razjašnjeno, jer će mnogi naučnici moći da se bave ovim problemom.

Moći će, jer je nova čestica veoma laka. Tako da će i oni koji rade u malim laboratorijama širom sveta moći da se pozabave inicijalnim tvrdnjama, sad kad znaju šta treba da rade – rekao je Feng.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici su možda napravili NAJVEĆE otkriće u nauci – OTKRIVENA JE PETA SILA PRIRODE?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.