Naučnici upozoravaju: VULKANI cepaju ovaj kontinent na dva dela! – VIDEO

Cepanje kontinenta

foto: printscreen YouTube

Vulkani u Africi cepaju kontinent na dva dela i otvaraju “kapiju pakla“ u Etiopiji, otkrili su NASA-ini satelitski snimci.

Veruje se da se tri tektonske ploče polako odvajaju jedna od druge, otvarajući rupe i izlažući velike slojeve magme. Najznačajnija pukotina se pojavila u blizini vulkana Erta Ale – koji je kod lokalnog stanovništva poznat kao “Kapija pakla.

Ova lokacija je deo Danakil depresije u Etiopiji i nalazi se na samo 613 metara iznad visine mora. Erta Ale je jetan od samo pet poznatih vulkana koji imaju jezera istopljene lave.

Nalazi se na mestu gde se tri ploče veoma polako razdvajaju gotovo neprimetno svake godine, dok se kontinenti Afrike i Azije udaljavaju jedan od drugog.

Lava, koja je sada izložena zbog pukotina, emituje temperature i do 1.100 stepeni Celzijusa. Zemaljska opservatorija navodi: “U afričkoj depresiji Danakil (ili Afar) se tri tektonske razvajaju na uznemirujući način.

“Kako su se ploče odvojile, nekoliko aktivnih vulkana se pojavilo duž pukotina. Jedan od najaktivnijih je Erta Ale, vulkan u blizini granice Etiopije i Eritreje.“

“Erta Ale ima dugovečno jezero lave koje je decenijama žuborilo i prskalo u svojoj kalderi, ali najnoviji nalet aktivnosti uključuje jugoistočnu stranu planine blage kosine.“

Zbog činjenice da ima jezera lave, formirao je štit u obliku vulkana.

Štit vulkana je nizak vulkan sa blagim kosinama. Oni se formiraju kada erupcije lave poteku po stranama i stvrdnu se – često izazvani rastopljenim jezerima.

Erupcije su često uobičajene, ali su uglavnom prilično blage.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Disclose.tv)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici upozoravaju: VULKANI cepaju ovaj kontinent na dva dela! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.