Naučnici zabrinuti: Zašto se morsko dno ubrzano deformiše?

Okean

foto-ilustracija: pixabay.com

Zahvaljujući klimatskim promenama i ubrzanom otapanju leda nivo okeana raste, a morsko dno se ubrzano deformiše.

Univerzitet Delft u Holandiji objavilo je istraživanje u kojem tvrde da je morsko dno toliko deformisano da su sva merenja rasta nivoa mora u protekle dve decenije zapravo potpuno – pogrešna.

Sateliti su ti koji prate rast mora, ali nisu u mogućnosti da registruju promene na morskom dnu. Kada se u obzir uzme nezamislivo velika količina i volumen vode, izračunato je da su sateliti ‘promašili’ čak dodatnih osam odsto porasta nivoa mora.

Ova ogromna redistribucija mase nije jedini faktor koji utiče na preoblikovanje okeanskog dna. U obzir treba uzeti, uz otapanje lednika, i isparavanje vode kao i postotak soli u vodi. Balans nije na isti način poremećen svuda na planeti.

Dok se led topi jedan deo kore, posebno na severnoj hemisferi, ‘izvija’ se ‘spolja’, dok na južnoj hemisferi ‘propada’. Veliki deo redistribucije mase na površini uzrokovan je otapanjem Grenlanda i glečerskih regija koje okružuju Arktički okean.

Kada se sve uzme u obzir čini se da nivo mora godišnje poraste dodatnih 0,1 milimetar koji prethodno nije bio uračunat u projekcije. Potiskivanje ka dole dna svakog okeana nije zanemariva stvar, a čini se da će se s vremenom i pogoršati.

Izračunati promene takođe nije jednostavno, a tim koji je radio na istraživanju na više načina je računao koliko leda sa kopna i vode ‘ulazi’ u okeane. Za to su koristili niz kompjuterskih modela virtualnih okeana.

“Da bi tačno izračunali rast mora, u obzir moramo da uzmemo i deformaciju okeanskog dna”, napisali su u radu.

Redistribucija vode deluje i na zemljinu rotaciju, zbog čega se severni pol polako ‘približava’ Velikoj Britaniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici zabrinuti: Zašto se morsko dno ubrzano deformiše?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.