Naučnici zaprepašćeni: Trezor sudnjeg dana propušta vodu! – VIDEO

Norveška

foto: printscreen

Duboko unutar Arktika, na norveškom ostrvu Spitsbergenu, nalazi se Trezor sudnjeg dana. Gigantska banka semenja ovih dana suočava se sa katastrofom.

Trezor je dizajniran da može preživi nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike, ali čini se da niko nije računao na  ovakve klimatske promene. Otapanje večnog leda dovelo je do curenja vode u trezor. Iako semenje u trezoru još nije u opasnosti, curenje vode iznenadilo je i šokiralo naučnike uključene u projekt.

[adsenseyu5]

Izgradnja ovog trezora koštala je gotovo 7 miliona evra, a nalazi se oko 122 metra duboko u planini. Iza četiri seta vakumskih vrata nalaze se tri trezora u koje ukupno stane dve milijarde semenki. Budući da se nalazi duboko u planini ispod leda semenke unutra mogu da prežive i bez klimatizacije.

Pročitajte još i ovo:

BUNKER: Duboko u švajcarskim Alpima krije se OGROMNO privatno SKLADIŠTE ZLATA

Trezor je otvoren 2008. godine i veći deo godine je zaključan. Samo nekoliko osoba na svetu može da uđe u njega. U njemu se trenutno nalazi više od milion paketića semenki, oko 4000 najznačajnijih biljnih vrsta sveta.

Generatori drže temperaturu na -18 stepeni, a očekuje se da bi i bez električne energije trezor trebao da ima oko -5 stepeni još dva veka. Naravno, održavanje hladnoće i suvoće zavisi od klime i globalnog zagrevanja.

[adsenseyu1]

Kako je 2016. bila najtoplija godina ikad otkako je 1880. godine počelo merenje počelo je otapanje leda u arktičkom krugu i uobičajena zimska prašina na ostrvu Spitsbergenu pretvorila se u jaku kišu.

“Nismo uopšte planirali da bi večni led mogao da se rastopiti i i da ćemo imati ovako ekstremne vremenske prilike”, rekla je direktorka komunikacija Hege Nja Ašim iz norveške Vlade.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici zaprepašćeni: Trezor sudnjeg dana propušta vodu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.