Ne mogu da prežale: Gubitak ostrva Sahalin velika šteta za Kinu, u njemu je ogromno bogatstvo

Pejzaž

foto-ilustracija: pixabay.com

Ostrvo Sahalin, koje je pedesetih godina 19. veka prešlo u posed Rusije, ogroman je gubitak za Kinu jer na njemu postoje značajna nalazišta prirodnih resursa, između ostalog i nafte, pišu kineski mediji.

U članku koji je objavljen na portalu „Sohu“, precizira se da je procena da se na njemu nalazi oko sedam milijardi tona „crnog zlata“, što bi Rusiji moglo da donese zaradu od oko 500 milijardi dolara.

Pored toga, na Sahalinu su pronađeni i arheološki spisi imperatora Ćenlunga, koji je vladao u 18. veku, koji govore o njegovim uspesima. Između ostalog, piše i da mu „niko nije ravan“.

Da je samo znao da će zemlja na kojoj je tada stajao preći u ruke Rusije! Sada nam njegove reči deluju smešno“, ističe se u članku.

Kako objašnjava kineski portal, ostrvo Sahalin je pripadalo Kini, ali je sredinom pedesetih godina 19. veka država oslabila i postala „laka meta“ za zemlje sa jačom flotom.

Kako bi zadobila podršku u borbi protiv Britanije i Francuske, Kina je prepustila Rusiji značajnu teritoriju na severoistoku, uključujući i ostrvo Sahalin.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ne mogu da prežale: Gubitak ostrva Sahalin velika šteta za Kinu, u njemu je ogromno bogatstvo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.