NEGODOVANJA U EU: Španija traži da se uključi u pregovore između Prištine i Beograda

Madrid

Foto: Pixabay

Na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjima vezanim za dijalog, Španija i još neke zemlje negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine.

One su iznele primedbe da taj proces nije transparentan i da, zbog neuključenosti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti.

Prema saznanjima predstavnici tih država pokazali su otvoreno nezadovoljstvo na tom sastanku i zatražili da budu uključeni u poslednju fazu dijaloga Srbije i Kosova, koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

„Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje. Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa“, naveo je izvor blizak pregovorima i dodaje da prigovore nisu imale države Kvinte, odnosno najmoćnije članice EU, koje čak insistiraju da pregovori dve strane budu što pre završeni potpisivanjem sporazuma.

Sagovornik upućen u tok pregovora navodi da je utisak da se sve prebrzo dešava, kao i da do maja sledeće godine, kada se održavaju izbori u Evropskom parlamentu, Brisel mora da pokaže rezultat u pregovorima Beograda i Prištine.

Angela Merkel: Rusija ne može nazad u G8!

To naročito važi za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku Mogerini, koja bi, kaže naš sagovornik, mogla da završi mandat bez ikakvog rezultata, ukoliko srpski i kosovski zvaničnici ne postignu sporazum.

O uključivanju u pregvoarački proces na samitu u junu

Jedan od predloga sa pomenutog sastanka je da se uključivanje članica EU u izradu konačnog sporazuma Beograda i Prištine uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Kako piše „Radio Slobodna Evropa“, radi se na tome da to bude jedna od tačaka dnevnog reda.

Nadležni za Balkan iz zemalja-članica se ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja-članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja Evropske unije koji bi tim dokumentom dobili formalan karakter.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "NEGODOVANJA U EU: Španija traži da se uključi u pregovore između Prištine i Beograda"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.