Nemački dnevnik “Velt”: Albanija i Kosovo otvoreno prete Makedoniji!

Sukob

Situacija u Makedoniji se posle nemira u Kumanovu ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru i iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, piše danas nemački konzervativni dnevnik “Velt”.

Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda “jedne albanske bande” sa makedonskom policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više ranjenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makedoniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makedoniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine kako bi osigurao svoju vlast, prenosi “Velt”.

[adsenseyu4]

List podseća da od februara traju demonstracije protiv premijera Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži vođa opozicije Zoran Zaev, od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

Nemački dnevnik prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat Velike Albanije i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na moguće napade militantnih Albanaca.

U Skoplju je Gruevski govorio o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8.000 ljudi, piše “Velt“, ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU, uvek imaju u vidu briselsku perspektivu, teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla bi u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački dnevnik “Velt”: Albanija i Kosovo otvoreno prete Makedoniji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.