NEMIRI NA BALKANU: Grci pale albanske zastave i prodavnice

Ilustracija

foto: pixabay.com

Albanska vlada pozvala je grčkog ambasadora u toj državi, Eleni Surani, zbog serije incidenata koji su usledili posle ubistva Konstantinosa Kacifasa u Albaniji.

Neposredno posle incidenta u selu Bralat, Grci su zapalili nekoliko albanskih zastava, a Molotovljevi kokteli bačeni su na nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci. Test odnosa dve države predstavljaće sahrana Konstantinosa Kacifasa.

Atina i Tirana imaju različita viđenja načina na koji je ubijen Grk, pošto albanske vlasti tvrde da je Kacifas pucao na policiju posle nedovoljno rasvetljenog spora oko grčke zastave na vojničkom groblju u selu Bralat, pri čemu je pogodio i jedno policijsko vozilo.

Kacifasa su albanski specijalci opkolili i zatim ubili u obližnjoj šumi, ali lokalni Grci tvrde da je Grk bio spreman da se preda u trenutku kada su ga ubili pripadnici jedinice RENEA.

Albanska policija je objavila i snimak na kojem se vidi kako Kacifas trči i puca iz „kalašnjikova“ ali je nemoguće proceniti u kojem pravcu puca.

Grci su odmah reagovali i Molotovljevim koktelima spalili kancelariju albanske turističke organizacije u Atini, dok je napadnuto i nekoliko lokala čiji su vlasnici Albanci. Grupe grčkih desničara su na internet postavili snimke spaljivanja albanskih zastava.

Ostaje nejasno na koji način će albanske i grčke vlasti rešiti ovaj problem. Kacifasovco telo je već dva puta prošlo kroz forenzičku istragu, prvo u Đirokastri, a zatim i u Tirani. Porodica ubijenog je zatražila da joj se preda telo, ali vlasti u Tirani još uvek nisu odgovorile na ovaj zahtev.

Grčki mediji pišu da je policija u zamenu za telo od porodice zatražila da potiše dokument kojim se vlasti u Tirani izuzimaju iz odgovornosti za ovaj događaj.

Sećanje na heroje: Kada bismo održali minut ćutanja za sve nastradale, ćutalo bi se 866 dana

Takođe, obe strane se u velikoj meri plaše da bi na sahrani, zbog koje su se već mobilisali simpatizeri nekoliko desničarskih organizacija u Grčkoj, mogli izbiti novi incidenti.

(Skandalozno.rs/Izvor: rts)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMIRI NA BALKANU: Grci pale albanske zastave i prodavnice"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.