NEOČEKIVANE TVRDNJE DOLAZE IZ HRVATSKE: Miloš i Nemanja su stara hrvatska imena

banka

Foto: Printscreen/youtube

Ime Jovan je hrvatsko i kod nas je prisutno od 15. veka, kaže dr. sc. Ankica Čilaš Šimpraga s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tvrdi kako i danas ima Hrvatica koje se zovu Jovanka.

– To se vidi i iz prezimena koja su izvedena iz imena, pa tako mnogi Jovanovići kao i Miloševići, nisu Srbi nego Hrvati. Ime Miloš kod nas je potvrđeno u 13. veku, i to u Zadru i Dubrovniku. Prvi zabeleženi Vuk živeo je u 13. veku u Zagrebu. Imamo i potvrdu imena Nemanja na Krku iz 12. veka – otkriva u razgovoru za “Globus” Ankica Čilaš Šimpraga, urednica i koautorka “Rječnika suvremenih hrvatskih osobnih imena” koji je upravo objavljen.

Ankica Čilaš Šimpraga otkriva da u Hrvatskoj živi 27 Kolindi, koje su verovatno, poput hrvatske predsednice dobile ime po popularnoj pesmi Zdenke Vučković iz 1967. godine.

Kao što se i ime Marina znatno raširilo zbog poznate pesme, a ime Elvis proširilo se zbog popularnosti Elvisa Prislija.

Severina, uprkos dugogodišnjoj velikoj popularnosti pevačice koja se tako zove, nije nikada postalo često ime, uz mali izuzetak kod romske populacije.

Prema njenim rečima, najčešća muška imena u Hrvatskoj su Ivan, Josip, Marko, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i Nikola. Što se tiče ženskih, na prvom mestu je Marija, a slede je Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Nada, Dragica, Ljubica, Vesna i Marina.

PREOKRET: Italija će ponovo razmatrati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova?

Međutim, imena koja roditelji daju danas deci su malo drugačija. U prvoj deceniji 21. veka najpopularnije je muško ime Luka, a potom Ivan, Marko, Filip, Karlo, Josip, Antonio, David, Petar i Matej. Najviše devojčica dobilo je ime Lucija pa Lana, Ana, Petra, Sara, Ema, Marija, Nika, Ivana i Iva.

Imena koja autori rečnika nisu našli nigde osim u Hravatskoj su Domagoj, Borna i Hrvoje.

(Skandalozno.rs/Balkanspress/izvor: Globus)

1 komentar na "NEOČEKIVANE TVRDNJE DOLAZE IZ HRVATSKE: Miloš i Nemanja su stara hrvatska imena"

  1. Љубо Милош усташа да да… Што значи Љубо име, Милош презиме.
    Ништа од тога…
    Лупање глупости.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.