Neočekivani Trampov tvit o Rusiji

Samit

Putin i Tramp – foto: Reuters

Američki predsednik Donald Tramp je saopštio da ga je Rusija informisala da je povukla „većinu svojih ljudi“ iz Venecuele.

Rusija nas je informisala da je povukla većinu svojih ljudi iz Venecuele“, napisao je Tramp na Tviteru.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ objavio da je Rusija počela da povlači deo vojnih savetnika iz Venecuele. List, pozivajući se na izvor blizak Ministarstvu odbrane Rusije, saopštio je da „Rosteh“, koji se bavi obukom lokalnih stručnjaka za korišćenje ruske vojne tehnike, smanjio je broj savetnika sa hiljadu na nekoliko desetina osoba.

U tekstu se navodi da je postepeno povlačenje ruskih savetnika, koje je ubrzano poslednjih meseci, uslovljeno odsustvom novih ugovora i priznanjem da režim Nikolasa Madura više nema novca da plaća usluge „Rosteha“.

U martu je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se ruski stručnjaci nalaze u Venecueli u skladu sa sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji između dve države.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido 23. januara se proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neočekivani Trampov tvit o Rusiji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.