NEOČEKIVANO? Pogledajte mapu Evrope urađenu na osnovu sličnost DNK među stanovnicima

Ko nam je najbliži?

foto: Brilliant Maps

Da li ste ikad bili u nekoj stranoj zemlji i osećali se kao kod kuće? Mapa Evrope (i bliže okoline) urađena na osnovu sličnost DNK među stanovnicima pokazuje ko su nam zaista “braća”, a s kim nismo baš “blizak rod”.

Mapa koju vidite pokazuje kako bi granice izgledale da su iscrtane na osnovu DNK, odnosno dominatne Y-DNK haplogrupe (umesto po nacionalnom ključu).

Zanimljivo, iz ovoga je jasno da Slovenci, definitivno, ne pripadaju Balkanu, nego su, sa Poljacima, Česima, Slovacima i drugima pripadnici “ruske” haplogrupe. Albanci i Bugari su braća sa severnoj Afrikom, Jermeni su predstavnici zapadne Evrope na krajnjem istoku kontinenta, Gruzija je svet za sebe…

Da li u sebi nosite vanzemaljsku DNK?

Turci i Grci – genetski su (sa Azerbejdžanom i Izraelom) najbliži po haplogrupama, Letonci su “braća” Rusa, a Finci, Litvanci i Estonci su rod rođeni.

[adsenseyu5]

Evo i nekih osnovnih informacija o svakoj haplogrupi:

Haplogrupa R1b: Ovo je dominantna linija u zapadnoj Evropi, kao i u nekim delovima Rusije (Baškiri) i centralne Afrike (Čad i Kamerun). Prisutna je i u manjoj količini u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i delovima severne Afrike i centralne Azije.

Haplogrupa R1a: Obuhvata veliki region Evroazije, pruža se od Skandinavije, preko centralne Evrope, istočnog Sibira do južne Azije.

Haplogrupa N: Rasprostranjena je u severnom delu Evroazije, a viđa se i u drugim delovima, kao što su jugoistočna Azija, Pacifička ostrva, jugozapadna Azija i južna Evropa.

Haplogrupa I1: Najviše je rasprostranjena u Švedskoj i Finskoj. Takođe, veima je zastupljena u Danskoj i Norveškoj.

Haplogrupa I2: “Naša” haplogrupa – maksimalno je rasprostranjena u Dinaridima i na centralnom i zapadnom Balkanu. U okviru ove grupe su najviši muškarci na svetu, čija prosečna visina je 185 cm. Kao što vidimo, “prava braća” su nam Hrvati, stanovnici Bosne i Hercegovine, Crnogorci, Makedonci i Rumuni.

[adsenseyu1]

Haplogrupa J1: Nalazi se u oblastima na Bliskom Istoku, delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Takođe je ima u severnoj Africi, južnoj Evropi i među Jevrejima, pogotovo onima sa prezimenom Koen. Ponegde se nalazi i u delovima Evrope, u centralnoj Aziji i Indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2: Nalazi se u zapadnoj Aziji, centralnoj i južnoj Aziji, Evropi i severnoj Africi, ali obično se povezuje sa severozapadnom Azijom. Veruje se da je J2 haplogrupa potekla između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

ŠPANIJA: U pećinama pronađeni DNK tragovi izumrle vrste ljudi

Haplogrupa E: Pripadnici ove grupe žive najviše u Africi, a u Evropi su na području Albanije i Bugarske. Ima ih na severu, istoku i u centru afričkog kontinenta, kao i donekle na zapadu Afrike.

Haplogrupa G: Najviše pripadnika ove grupe ima u Gruziji. Ima je u velikim količinama i među drugim nacijama na Kavkazu. Takođe, nalazi se donekle i u delovima Evrope, južne i centralne Azije i severne Afrike.

(Skandalozno.rs, Izvor: espreso.rs/Brilliant Maps)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEOČEKIVANO? Pogledajte mapu Evrope urađenu na osnovu sličnost DNK među stanovnicima"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.