Neosvojiva tvrđava: Putin dovlači moćno oružje na Krim – VIDEO

Krim

Krimski most – foto: twitter.com/vezu_ru

Posle nedavnog incidenta kod Kerčkog moreuza, u kome je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda sa posadama, Moskva je rešila da ojača odbranu Krimskog poluostrva.

Na snimku koji se pojavio na Jutjubu vidi se kolona vozila koja prevoze PVO sistem Bal-E.

Moćni obalski raketni sistem Bal-E glavna je ruska snaga u odbrani priobalja i pomorskih komunikacija od neprijateljskog udara.

Obalski raketni sistem Bal-E razvijen je po nalogu ruske ratne mornarice u kasnim 90-tim godinama 20. veka, međutim raspad SSSR-a i finansijska kriza uticali su da projekat modernizacije bude odložen za neka srećnija vremena.

Prava prilika za obnovu programa pružena je 2006, a već 2008. godine sistem je ušao u operativnu upotrebu jedinica obalske odbrane.

Bal–E je mobilni protivbrodski obalski raketni sistem zasnovan na protivbrodskoj krstarećoj raketi Kh-35 Uran visoke preciznosti.

Sistem je namenjen kontroli moreuza, pomorskih komunikacija, za zaštitu obalnog pojasa od neprijateljskog artiljerijskog i raketnog udara, kao i odbijanje mogućeg pomorskog desanta još pre približavanja obali i iskrcavanja snaga.

Porošenko: Imamo dokaze da Rusija sprema veliku invaziju na Ukrajinu

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/RT)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neosvojiva tvrđava: Putin dovlači moćno oružje na Krim – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.