Nestali ruski nuklearni fizičar pronađen posle tri godine, 2.000 km daleko!

Pronađen

foto-ilustracija: pixabay.com

Građani Alma-Ate, glavnog grada Kazahstana, našli su na klupi u jednom tržnom centru usamljenog muškarca koji je tu sedeo ceo dan. Kada su prišli da mu pomognu usledilo je iznenađenje – čovek im se predstavio kao Jurij Obrazcov, nuklearni fizičar iz Novosibirska koji je proveo tri godine u ropstvu na jednoj farmi u Kazahstanu, objavili su ruski mediji.

Muškarac kod sebe nije imao nikakva dokumenta, bio je veoma iscrpljen i žalio se na probleme sa vidom i pamćenjem i da su ga na farmi tukli. Ljudi koji su ga našli postavili su post na Fejsbuku o nepoznatom muškarcu i krenula je akcija potrage na društvenim mrežama.

Obrazcov je ispričao da je ranije bio nuklearni fizičar, koji je došao u Kazahstan poslom pre četiri godine, ali ne zna kako je završio na farmi. Ljudima koji su ga našli ispričao je imena svojih rođaka i kolega sa kojima je radio, kao i majke Galine i brata Sergeja. Oni su uspeli da stupe u kontakt sa njegovim nekadašnjim načelnikom, koji je potvrdio da je Obrazcov sa njim radio 2004. godine.

Predstavnici policije Novosibirska saopštili su da je nestanak Jurija Obrazcova njima prijavljen 2014. godine i da je to učinio njegov brat Sergej.

[adsenseyu5]

– Mesto gde se on nalazi tada nismo mogli da otkrijemo. Tragali smo za njim po celoj Novosibirskoj oblasti, ali nismo uspeli da ga nađemo – saopšteno je iz policije Novosibirska. Oni su naveli da sa kolegama iz Kazahstana sarađuju na tome kako transportovati Obrazcova u rodni grad.

Zahvaljujući akciji na Fejsbuku, Jurij je u međuvremenu stupio u kontakt sa bratom, a policija iz Novosibirska poslala je sva dokumenta kako bi mogao da se vrati kući.

Ovo nije prvi slučaj da na sličan način nestane jedan ruski nuklearni fizičar. Sličan slučaj dogodio se i 2003. godine, kada je u gradu Železnogorsku nestao Sergej Podojnicin. On je tada krenuo u Krasnojarsk kako bi kupio automobil i sa sobom je nosio 9.000 dolara. Nestao je bez traga, za njim je raspisana potraga, a nađen je dve godine kasnije i potpuno je izgubio pamćenje.

Po nezvaničnim saznanjima, i on je bio u radnom ropstvu na gradilištu u Irkutsku.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nestali ruski nuklearni fizičar pronađen posle tri godine, 2.000 km daleko!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.