Nešto se dešava: NASA pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika

Topljenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika, zbog koje se ledeni kontinent ubrzano topi.

Pre oko 30 godina, naučnik Univerziteta u Koloradu saopštio je da možda postoji nešto više od vrele stene u omotaču Zemljinog jezgra i to u regiji poznatoj kao Zemlja Meri Berd. Ta pretpostavka pomogla je da se objasne neke čudne pojave na ledu, poput vulkanskih aktivnosti.

[adsenseyu5]

U nekim delovima sveta, vrele stene uzdižu se iz Zemljinog mantla a onda šire ispod kore, zbog čega se tlo izdiže. Takve pojave karakteristične su za Havaje i Jeloustoun, koji beleže jaku geotermalnu aktivnost, uprkos tome što su daleko od ivica tektonskih ploča.

Međutim, neverovatna je činjenica da se nalaze i ispod večnog leda.

“Mislila sam da je to luda ideja”, rekla je Helen Serousi iz NASA JTL laboratorije, koja je vođa nove studije. “Nisam uvidela kako bismo mogli da imamo tako veliku količinu toplote, a da se led na površini zadrži”.

[adsenseyu1]

Tim je sada napravio numerički model geotermalne aktivnosti, kako bi ispitao neobične pojave na Zemlji Meri Berd, uključujući i velike reke, koje se javljaju ispod površine leda, kao i jezera na čvrstom tlu.

Utvrdili su da duboko u utrobi Zemlje na ovom mestu postoji jak izvor pritiska i toplote, koji je formiran pre između 50 i 110 miliona godina, mnogo pre nego što je Antarktik okovan ledom.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Independent)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nešto se dešava: NASA pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.