NEŠTO SE PROMENILO: Oblaci se danas ponašaju drugačije nego pre 30 godina

Ilustracija

foto: skandalozno.rs

Po prvi put detaljno je dokumentovana jedna od najdubljih planetarnih promena koju uzrokuje globalno zagrevanje, a to je raspodela oblaka širom planete.

[adsenseyu6]

Oblaci se danas ponašaju drugačije nego pre 30 godina, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Do “premeštanja oblaka” došlo je širenjem suptropskih zona koje se nalaze između 20 i 30 stepeni geografske širine na obe hemisfere.

One se pomeraju sve više prema polovima, a oblaci ujedno idu i sve više u visinu kako se globalno zagrevanje pojačava.

“S porastom CO2 dolazi do hlađenja stratosfere, a troposfera se s druge strane zagreva, što znači da oblaci idu u visinu više nego ranije”, pojasnio je Džoel Noris, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu koji je glavni autor ove studije.

Promene u “ponašanju oblaka” potvrdile su i uporedni satelitski snimci između 1983. i 2009. godine. Količina oblaka povećala se na severozapadu Indijskog okeana, severozapadu i jugozapadu Pacifika i severno od Ekvatora, iznad Tihog i Atlantskog ockeana.

S druge strane, oblaka je manje na srednjim geografskim širinama obe hemisfere, naročito na severu Atlantika, iznad jugoistoka Indijskog okeana i duž centralnog, tropskog dela Južnog Pacifika.

Promene u oblacima značajne su u kontekstu prodiranja sunčevog zračenja do Zemlje.

[adsenseyu1]

Pomeranje putanje oblaka prema polovima pojačava globalno zagrevanje zbog veće širine i manje sunčeve svetlosti koja dolazi do Zemlje – oblaci reflektuju manje svetla nego što bi to bilo u slučaju da su bliže tropskim krajevima i Ekvatoru, pojašnjava Noris. Isto tako, s obzirom da se veći broj oblaka nalazi zgusnut, na visinama, to znači da hvataju više infracrvenog zračenja i toplote.

“Sada imamo deblji pokrivač koji takođe ima dejstvo zagrevanja”, kaže Noris.

I ova studija samo potvrđuje koliko je globalno zagrevanje opasno.

Ipak, sada se među naučnicima razvija rasprava mogu li promene koje se događaju s oblacima još više da pogoršaju globalno zagrevanje iznad dosadašnjih očekivanja, piše Washington Post.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevnik.hr, b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEŠTO SE PROMENILO: Oblaci se danas ponašaju drugačije nego pre 30 godina"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.