NEUPOTREBLJIVI: Era američke dominacije, osigurane sa 10 divovskih nosača aviona, došla je kraju? – VIDEO

Ilustracija

Era američke globalne dominacije morima, osigurane sa 10 divovskih nosača aviona, došla je kraju, upozorava ugledna think-tank organizacije iz Vašingtona.

Rusija, Kina i Iran sada mogu da načine ta velika plovila neupotrebljivim, i sa gledišta novih oružja, tehnologija, kao i taktike.

Nosači aviona su srce globalne dominacije Ratne mornarice SAD, i simbol američke vojne moći. Strahopoštovane morske perjanice mogu da dosegnu praktično do bilo kod dela sveta i tamo postave vazduhoplovne grupe, lovačke avione i bombardere, kao i avione za špijuniranje i elektronsko ratovanje.

Svaki rat u kome su SAD učestvovale u poslednjih decenijama, uključujući i rat u Zalivu (Persijskom), Jugoslaviji, Avganistanu. Iraku, uključio je njihovog korišćenje.

[adsenseyu1]

Američka mornarica trenutno ima 10 nosača u aktivnoj službi, koliko i sve ostale nacije zajedno. Ali, premoći je došao kraj.

U ponedeljak je vašingtonski Centar za novoameričku bezbednost CNAS objavio izveštaj da je pomorska dominacija pri kraju. Sam naslov dovoljno govori: „Crveni alarm – Rastuća pretnja nosačima aviona SAD“ (Red Alert: The Growing Threat to US Aircraft Carriers).

„Mornarica SAD je dugo uživala u slobodi akcije kroz svetske okeane, ali dani te dominacije bez premca uskoro bi mogli biti prošlost. Više niti jedan nosač aviona i s njime povezane letelice ne mogu operisati bez bojazni.

Suočavaju se sa rastućom pretnjom na svim delovima njihove lepeze operacija“, piše u izveštaju.

Osnova pretnje su Rusija, Kina i Iran, kaže dokument, to jest njihova moć „vazdušnog odbijanja“. To znači da nosači aviona ne mogu priči dovoljno blizu za efikasnu primenu, a da ne budu ozbiljno ugroženi, čak uništeni.

Studija nabraja čitavu paletu savremenog protivoružja koje protivnici imaju na raspolaganju, od naprednih protivvazduhoplovnih sistema, protivbrodnih raketa i balističkih projektila, podmornica do samih nosača aviona.

Studija se, kao primarnoj rastućoj pretnji, fokusirala na Kinu i njene pomorske moći, ali je podvučeno da one rastu i zbog „sve smrtonosnijeg“ ruskog oružja koje poseduje.

[adsenseyu1]

Kao primer je navedeno da Kina ima četiri ruska razarača klase „sovremenny“, sa vodećim raketama i po osam naprednih protivbrodskih krstarećih raketa „3M80ME moskit“ (SS-N-22 „sunburn“ prema NATO klasifikaciji).

Njihovi projektili mogu uspešno da izbegnu sofisticirani američki antibalistički štit „aegis“, i unište bio koju metu na moru, uključujući i nosač aviona, na razdaljini 120 do 240 kilometra.

Na kraju, iako Pentagon ulaže milijarde dolara u najnaprednije ratne tehnologije, kao što su elektronska ometanja, prikrivanja i prevare… da bi zaštitio flotu, to bi „moglo biti manje efikasno nego što se očekuje“.

Muke i sa „s-300“, a tek „s-400“

Približno 40 baterija ruskog protivvazdušnog sistema „S-300“ je u službi kineske armije, i to je i po priznanju Pentagona, „jedan od najvećih naprednih dugometnih sistema zemlja-vazduh na svetu“ koji bi mogao da učini neefikasnim vazdušne udare lansirane sa nosača.

Unapređeni sistem „S-400“ je još veća mora, sa udarima na vazdušne mete udaljene gotovo 400 kilometara, što je „gotovo cela ekskluzivna ekonomska zona uticaja Kine“.

(mondo.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEUPOTREBLJIVI: Era američke dominacije, osigurane sa 10 divovskih nosača aviona, došla je kraju? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.