Neverovatna MOLBA Vlade Japana svojim građanima: Prestanite toliko da RADITE!

Previše rada

foto: pixabay

Premijer Šinzo Abe i njegova vlada odlučili su da se bore protiv tradicije samopregornog rada pošto je studija pokazala da je petina Japanaca u opasnosti da umre od previše posla.

Izgaranje na poslu je toliko u tradiciji Japana da japanski jezik jedini na svetu ima i reč za tu pojavu: karoši.

[adsenseyu5]

Samoubilačka posvećenost poslu, koja se u Japanu vekovima smatra vrlinom, sada je poprimila takve razmere da je vlada premijera Šinza Abea objavila belu knjigu sa statističkim podacima o broju radnika koji umiru zbog previše posla.

[adsenseyu1]

Premijer Šinzo Abe i njegova vlada mole Japance da ne budu radoholičari (Foto: Fonet/AP)Premijer Šinzo Abe i njegova vlada mole Japance da ne budu radoholičari (foto: Fonet/AP)

 

Agencija Kjodo javila je da je 23 odsto japanskih kompanija potvrdilo da njihovi radnici mesečno nakupe 80 i više prekovremenih sati – čak do neverovatnih 300, i to ne prekovremenog rada po opšteprihvaćenim merilima, nego onog posle kog drastično raste opasnost od smrti.

[adsenseyu1]

Dalje, 2.159 ljudi izvršilo je samoubistvo zbog previše posla tokom protekle poreske godine (od 31. marta jedne do 31. marta druge godine), a 93 je pokušalo da se ubije. Pritom, veruje se da su stvarne brojke mnogo veće od ovih zvaničnih.

Hronična iscrpljenost, moždani i srčani udari od stresa i niz drugih bolesti izazvanih preteranim radom odnose toliko života u Japanu da je vlada odlučila da stane u kraj toj pojavi.

Na ovaj problem ukazuje se još od osamdesetih godina prošlog veka, ali njegove razmere postale su čudovišne.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Neverovatna MOLBA Vlade Japana svojim građanima: Prestanite toliko da RADITE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.