NEVEROVATNO: Pogledajte kako je izgledao prvi vebsajt! – VIDEO

Ilustracija

Pre tačno 25 godina u CERN-u je lansiran prvi vebsajt. To je bio sajt koji je sadržao samo uputstva o tome kako da se podigne server i kako manipulisati hipertekstualnim objektima. Vebsajt je i dalje na originalnoj adresi.

http://twitter.com/CERN/status/678470657194127360/photo/1

Tim Barner Li pronašao je “World Wide Web” 1989. godine, a kao rezultat, prvi svetski vebsajt oživeo je u CERN-u da bi olakšao automatsko deljenje invormacija između studenata i univerziteta. Sve ovo se desilo na današnji dan pre 25 godina.

[adsenseyu1]

“Pre 25 godina prvi vebsajt (http://info.cern.ch) postavljen je na interet”, stoji u CERN-ovoj objavi na Tviteru. Ipak, konstitutivna stranica nije bila javno dostupna sve do avgusta 1991. godine.

Foto:ScreenshotFoto:Screenshot

Britanski naučnik skladištio je ovaj sajt na svom “NeXt” računaru, koji se može i dalje može videti u CERN-u. Da bi vratio originalni izgled ovog vebsajta, naučnici iz CERN-a su ga ponovo vratili na staru adresu 2013. godine.

Kada je prvi vebsajt postao javno dostupan 1991, naučnici iz CERN-a postavili su prvi “WWW” softver na javnom domenu sa otvorenom licencom.

[adsenseyu1]

Danas se CERN-ova uloga se znatno promenila, od organizacije uključene u istraživanja mreže evoluirala je u načnog giganta koji razbija atomske čestice.

Source: CERN UPDATE, Large Hadron Collider Update. Cern Will Open Portals. by worldsourcemedia on Rumble

(kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEVEROVATNO: Pogledajte kako je izgledao prvi vebsajt! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.