NEVREME ih je nateralo da skrenu s redovne rute IZNAD AMAZONA, a onda su otkrili nešto neverovatno! – FOTO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Jedan fotograf je slučajno snimio amazonsko pleme koje još nije uspostavilo kontakt s civilizacijom pošto je njegov helikopter morao da skrene s redovne rute kako bi izbegao oluju.

Neplanirano je preleteo iznad nepoznatog plemena i njihove dugačke kolibe.

[adsenseyu5]

“Zgrabio sam fotoaparat i počeo da slikam”, kaže brazilski fotograf Rikardo Stakert, “nisam imao puno vremena da zamišljam šta se događa”.

Prizor mora biti sačuvan

Bio je to srećan trenutak za Stakerta. Primetio je građevinu dok je bio u Akreu, saveznoj državi u blizini granice s Peruom, i to baš dok je išao da fotografiše pleme urođenika s kojim je uspostavljen kontakt.

[adsenseyu1]

Tokom povratnog leta, 18. decembra, uspeo je da napravi još očaravajućih fotografija koje nude uvid u živote izolovnog plemena. Brazil ima oko 80 takvih grupa, ali njihovo postojanje je pod sve većom pretnjom ilegalnih drvoseča, rudara i krijumčara droge.

Foto: printscreen Instagramfoto: printscreen Instagram

 

Stakerta je posebno impresionirala boja na telu jednog od muškaraca, za koju smatra da je kamuflaža.

“Kada je hladno mi na sebe stavimo odeću. Oni stave tu boju kako bi se zaštitili”, rekao je.

“Pomislio sam u sebi ‘Moraš da fotografišeš ovo, mora biti sačuvano’.”, ispričao je fotograf.

[adsenseyu1]

Bolje za njih da ostanu izolovani

U državi Akre žive tri izolovane grupe, kaže Hose Karlos Meireljes, stručnjak za brazilske domoroce s 40 godina iskustva, a koji je bio u istom helikopteru.

Foto: Printscreen Instragramfoto: Printscreen Instragram

 

“Ponekad i malo detalja može puno toga da otkrije, a kako fotografije imaju sjajnu rezoluciju možemo dobro da vidimo detalje”, rekao je.

Pre dve godine je četvrto izolovano pleme iz Akrea, Tapanava, stupilo u kontakt. Neki od njih rekli su Meireljesu kako su mislili da su helikopteri nešto čarobno, ili ogromne ptice, i da nisu imali pojma da se unutra nalaze ljudi.

[adsenseyu1]

Meireljes je prvi put ugledao znakove ovog izolovanog plemena još 1988, a učestvovao je i u letu BBC-a 2010. kada su snimljeni s velike visine.

Koriste sekire, mačete, tanjire, znaju za naš svet ali im je slabo poznat“, objasnio je Meireljes.

Veruje da se u plemenu nalazi oko 300 ljudi i da uzgajaju banane, slatki krompir, manioku i kikiriki, kao i da se bave lovom i ribolovom.

Foto: Instagram

foto: Instagram

 

Drago mu je što izgledaju zdravo. Kaže kako nitko ne zna ime tog plemena.

[adsenseyu1]

“Zovemo ih Indijanci s gornjeg toka reke Humaita”, rekao je Meireljes.

“Nikada nisu stupili u kontakt ni sa kim, nemamo pojma kojim jezikom govore niti ko su oni. Srećom da ne znamo. Onoga dana kada saznamo za njih počinju problemi”, zaključio je on.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: Gardian)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEVREME ih je nateralo da skrenu s redovne rute IZNAD AMAZONA, a onda su otkrili nešto neverovatno! – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.