Nezabeleženo u istoriji: Grupa plivača preplivala MRTVO MORE! – VIDEO

Uspeh

foto: Tanjug / AP

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača prkosila je izuzetno slanoj vodi kako bi preplivala Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabeleženi poduhvat.

Plivanje preko jezera organizovalo je udruženje EcoPeace s namerom podizanja svesti da se najdublja svetska niska tačka svake godine smanjuje za otprilike metar.

Dvadeset i šest ekstremnih plivača iz celog sveta, opremljeni posebnim maskama zbog izuzetne slanoće, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati. Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi gotovo onemogućava normalno plivanje. Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

[adsenseyu5]

– Bilo je teže nego što sam očekivao – rekao je 40-godišnji Španac Samuel Moran.

– Najgora je vrlo irtantna kombinacija Sunca i osećaja soli na koži. Celo vreme imate utisak da gorite – rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželeo da odustane.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Plivači su na licima imali posebno dizajnirane maske jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može izazvati agoniju.

Kim Čambers s Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne deonice u svim krajevima sveta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

[adsenseyu1]

– Čak i nekoliko kapljica vode se oseti kao kiselina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan – rekla je.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Obale Mrtvog mora dele Izrael, Jordan i palestinska područja. Sa 400 metara ispod nivoa mora, najdublja je niska tačka na svetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo presušiti do 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor EcoPeace-a za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano “kao globalni poziv na spas tog čudesnog mora”.

[adsenseyu1]

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog stoleća kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanj počeli da menjaju tok reci Jordan, njegovom glavnom izvoru. Od tada je nivo vode u Mrtvom moru pao za 40 metara, rekao je hidrolog Ječieli Jozef.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Razne kompanije su takođe crpile vodu iz Mrtvog mora kako bi iskorišćavale njegove minerale, posebno u medicinske svrhe.

– Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem mi, mislim na Izrael, Jordan i Siriju – rekao je Jozef.

[adsenseyu1]

Dodao je da je neka dugoročna rešenja teško postići zbog loše političke klime između tih zemalja. Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994., ali su odnosi dve države ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat.

Foto: Tanjug / AP

foto: Tanjug / AP

Jozef kaže da Izrael može priuštiti da ne uzima vodu jer je unapredio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

[adsenseyu1]

– Nema pravog rešenja. Možda se može govoriti o usporavanju, ali i to je vrlo teško – istakao je.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs / Hina)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nezabeleženo u istoriji: Grupa plivača preplivala MRTVO MORE! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.