Nezapamćena drama pod zemljom: Evo kako izgleda paklena PEĆINA u kojoj su dečaci zarobljeni – VIDEO

Spasavanje

Paklena pećina – foto: Youtube/EPA/AP

Već desetak dana se spasioci i ronioci iz celog sveta bore da na slobodu izvuku dečake iz pećine na Tajlandu.

12 dečaka i njihov fudbalski trener zarobljeni su danima u pećini, a trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji još uvek analiziraju koji je najbezbedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.

U međuvremenu, svi se pitaju kakva je to pećina i zbog čega je njihovo izvlačenje toliko težak posao.

foto: YouTube/ Printscreen

Naime, mreža prolaza u pećini je duga oko 9 kilometara, a dečaci su zarobljeni negde na 2,4 kilometara daleko od ulaza. Unutra je hladno, mračno, a vreme samo ističe.

Kao što se može videti na dijagramu koji je uradio CNN, dečaci su sa trenerom posle ulaska u pećinu morali da idu uzbrdo i nizbrdo dok nisu došli do jedne uvale. Međutim, kako su krenule jake kiše jer je u toku sezona monsuna, ostali su zarobljeni.

foto: YouTube/ Printscreen

Ovaj dijagram je samo hipotetički prikaz kako bi mogla da izgleda unutrašnjost pećine, a čini se da je teren još suroviji jer je roniocima trebalo mnogo vremena da pređu taj kilometar. Tek posle deset dana su naišli na dečake i njihovog trenera, što je samo po sebi bilo čudo. Inače, roniocima treba 4 sata da od ulaza u pećinu dođu do izgubljenog mladog fudbalskog tima. Ono što sledi biće pravi poduhvat jer niko ne zna zasigurno kako da ih izvuku napolje.

foto: YouTube/ Printscreen

Jedna od mogućih opcija koja se najčešće pominjala do sada jeste da se dečaci obuče za ronjenje. Nažalost, nijedan od njih ne zna da pliva, pa pored surovosti terena, to predstavlja veliki problem.

Voda nije prozirna, jedva se išta vidi, a struje su jake. Takođe, ta deonica je prepuna svakojakih prolaza što u svakom trenutku može izazvatati veliku paniku tokom akcije spasavanja.

Zarobljeni: Spasioci u trci sa vremenom da izvuku decu iz potopljene pećine! – VIDEO

Spasioci će svakako dečacima redovno dostavljati zalihe i hranu, a zbog toga su se pojavile prognoze da će oni boraviti u pećini 4 meseca dok ne prođe sezona monsuna. Jedna od opcija je da se dečaci premeste na neko više tlo ne bi li se izbegla opasnost od još većih poplava i utapanja.

Svi planovi ipak zavise od vremena jer niko ne može da predvidi koliki će biti nivo vode.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/CNN)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nezapamćena drama pod zemljom: Evo kako izgleda paklena PEĆINA u kojoj su dečaci zarobljeni – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.