Nije više pitanje da li nam preti užasna solarna oluja, već kad?

Snimak

Sunce – foto: nasa.gov

Naučnici upozoravaju da nam preti ekstremna solarna oluja, kao ona 1859. godine, koja bi mogla da “sprži” električnu mrežu i uništi komunikacione sisteme širom sveta. Oni navode da se više ne radi o tome da li nam ovakav scenario preti, već kad.

To su upozorili iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije. Oni navode, piše Dejli Mejl da su ekstremne vremenske neprilike već prouzrokovale velike štete, pa da je tako geomagnetska oluja ostavila šest miliona ljudi bez struje 1989. godine, a astronauti na letelici Apolo uspeli su da izbegnu svemirsko zračenje, dok su na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2003. morali da potraže zaklon od solarne baklje.

Solarne oluje, odnosno ogromne količine radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju veliku pretnju brojnim infrastrukturnim sistemima, a upravo su one u fokusu nove evropske svemirske misije i letelice Solar Orbiter koja će se približiti Suncu.

Satelit je trenutno u rukama britanskih naučnika koji rade poslednje provere, pre nego što letelicu pošalju u Nemačku gde će je testirati narednih godinu dana. Plan je da je prema Suncu pošalju 2020. godine.

Ovaj Solar Orbiter bi trebalo prvo da napravi detaljnu analizu Sunca i unutrašnje heliosfere, kako bi naučnici bolje razumeli i pokušali da predvide ponašanje naše zvezde.

Ketrin Barnet iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije rekla je da će taj satelit pomoći u pripremi za buduće oluje, a najveća koja je ikad zabeležena je ona 1859. godine.

Ta najveća solarna oluja, nazvana Karington, iz pogona je “izbacila” telegrafski sistem u SAD, ali i izazvala požare u brojnim kancelarijama. Ako se takva oluja ponovi, globalna tehnološka infrastruktura bi mogla u potpunosti da stane, prenosi Dejli Mejl.

Barnet je dodala da naučnici misle da se ovakvi veliki solarni fenomeni ponavljaju jednom u 100 ili 200 godina i da je samo pitanje kada će na red doći sledeći, a ne više da li će se uopšte i desiti.

Solar orbiter približiće se Suncu bliže od bilo koje do sada letelice, a biće i prvi koji će da proučava polarna područja na Suncu, koja je teško videti sa Zemlje.

Tokom nekoliko dana moći će potpuno da prati putanju Sunca, pa će naučnici i prvi put imati priliku da prate formiranje solarne oluje tokom nekoliko dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nije više pitanje da li nam preti užasna solarna oluja, već kad?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.