Nikola Gruevski podnosi ostavku

Intervju

Nikola Gruevski – foto: Tanjug, arhiva

Bivši premijer Severne Makedonije, politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski najavio je na svom profilu na Fejsbuku ostavku na poslaničku funkciju u Sobranju, nakon što je prošle nedelje započeta procedura oduzimanja njegovog mandata nakon odsustva od šest meseci, prenosi portal „A1on“.

„Cilj da mi legalno oduzmu mandat je jasno neostvariv. I prema Ustavu Makedonije i prema međunarodnim propisima, ali i na osnovu toga što je pritisak na poslanike VMRO-DPMNE neostvariv“, napisao je Gruevski.

On je, međutim, dodao da neće dopustiti da VMRO-DPMNE i poslanici iz te stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi bilo kakvim „pritiscima, lažnoj propagandi, neprijatnosti i medijskom linču od strane vlasti i njenih pristalica“, prenosi Tanjug.

„Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu da, koristeći ovu temu, izbegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku“, napisao je bivši makedonski premijer.

Gruevski navodi da će o svojoj ostavci formalno pravno obavestiti Sobranje tokom narednih dana, te se zahvaljuje poslanicima VMRO-DPMNE koji su izdržali pritiske i ostali iza svojih principijelnih pozicija koji su skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Kina poslala Americi dosad najoštrije upozorenje: Ne potcenjujte nas!

„Zato sam odlučio da se povučem sa mesta poslanika i o tome ću obavestiti Sobranje u toku narednih dana“, istakao je Gruevski.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je najavio da će 10. juna biti održana sednica na kojoj će se glasati o odluci komisije za mandatno imunitetna pitanja o oduzimanju poslaničkog mandata Gruevskom.

Potrebno je da dve trećine od ukupnog broja poslanika glasaju „za“ kako bi predlog komisije bio potvrđen.

      

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nikola Gruevski podnosi ostavku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.