“NISMO JEFTINA TURISTIČKA MEKA”: Amsterdam menja imidž jer želi OVO da ponudi posetiocima!

Holandija

Foto: pixabay

Najveći holandski grad Amsterdam već deceniju pokušava da izmeni svoj postojeći imidž jeftine turističke meke. Građani smatraju da se moralo uraditi mnogo više.

U Amsterdamu je pre 10 godina zatvorena trećina bordela, a 2011. godine počelo je i gašenje kafe barova u blizini škola gde se mogla slobodno konzumirati marihuana.

Ipak, sve to nije učinilo grad manje atraktivnim – broj turista koji tu provode najmanje jedan dan gotovo je udvostručen u proteklih sedam godina, u njemu živi oko 900.000 stanovnika, a godišnje ugosti više od šest miliona stranih posetilaca. Lokalno stanovništvo nije zadovoljno.

Mnoge prodavnice i pekare u gradu su ugašene, a otvorene radnje namenjene samo stranim turistima. Ovo više nije moje susedstvo kakvo poznajem. Na drugoj strani ne samo da mi smeta veliki broj turista, već i njihovo ponašanje, previše je bučno u mom kraju – kaže Bert Nep iz Amsterdama.

Osnovane su i mnoge organizacije, poput „Amsterdama u razvoju“, koje razvijaju konkretne planove za povratak ravnoteže između lokalnog stanovništva i turista. Vlast ne samo da brine broj stranih posetilaca već i njihova kultura, kaže čelnik te organizacije.

On je GLAVNI grad jedne države, 6 puta je VEĆI od Londona, a zovu ga „GRAD DUHOVA“ – Evo zašto!

Želimo da turista bude sa iskustvom, pojedinac koji neće svojim ponašanjem nanositi štetu gradu, već postati deo njega. Želimo da ga zainteresujemo za život ovde i naše vrednosti. To je moj ideal – objašnjava Stefan Hods, osnivač organizacije „Amsterdam u razvoju“.

Vodiči u centru Amsterdama takođe rade na promeni imidža grada naglašavajući da je on kulturno i istorijsko središte, a ne mesto gde su alkohol i zabava jeftini.

Holandska prestonica privlači posetioce i zbog kuće Ane Frank i muzeja gde su izložena remek dela Rembranta i Van Goga, naglašavaju vodiči.

Imidž Amsterdama da je u njemu sve jeftino nije tačan. Potrebno ga je menjati, želimo da ugostimo turiste koje zanima holandska istorija i poseban karakter grada – ističe vodič, Anemike Biringa.

Amsterdam postaje i važno sedište u Evropskoj uniji. Evropska medicinska agencija, gde radi 900 ljudi, koja je bila smeštena u Londonu, preseljena je u Holandiju zbog izlaska Velike Britanije iz Unije.

(Skandalozno.rs/Izvor: RTS)

Budite prvi sa komentarom na članku "“NISMO JEFTINA TURISTIČKA MEKA”: Amsterdam menja imidž jer želi OVO da ponudi posetiocima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.