Noćna mora za pilote: Ovde smeju da slete samo najiskusniji – VIDEO

Advertisement

Noćna mora za pilote

foto: Youtube/Printscreen

Aerodrom Tencing-Hilari nalazi se u mestu Lukla u istočnom Nepalu, a ime je dobio po prvim ljudima koji su se popeli na Mont Everest, Šerpasu Tencingu Norgaju i ser Edmundu Hilariju.

To ne čudi jer je upravo ovaj aerodrom polazna tačka brojnih pustolova koji žele da se popnu na “krov sveta“.

Advertisement

Avionski saobraćaj ne koriste samo stanovnici i gosti, već se na taj način prenosi i hrana, građevinski materijal i slično.

Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od 2.845 metara, a obuhvata pistu dugačku samo 527 metara i široku 30 metara, po kojoj mogu da poleću i sleću helikopteri i manji avioni poput De Havilend Kanada DHC-6 Tvin Otera, Dornijera Do 228 i L-410 Turboleta.

Advertisement

S obzirom na geografski položaj, aerodrom Tencing-Hilari podložan je oštrim meteorološkim uslovima. Sletanje i poletanje pretvara se u pravu noćnu moru uz guste oblake, kišu, sneg i jake vetrove, koji su tu česta pojava. Upravo zato se letovi često odlažu ili otkazuju.

Ovde smeju da slete samo najiskusniji piloti, koji zadovoljavaju uslove Upravnog tela civilnog vazduhoplovstva u Nepalu. Uprkos svim merama predostrožnosti, zbog naglih promena u vidljivosti često se događaju nesreće.

Aerodrom Tencing-Hilari redovno se nalazi na listama najopasnijih na svetu.

(Skandalozno.rs, Izvor: punkufer.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Noćna mora za pilote: Ovde smeju da slete samo najiskusniji – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.