NOKAUT: IRAN je ovim potezom “usmrtio” svetsko tržište NAFTE!

Ilustracija

Cene nafte su ponovo krenule nizbrdo pošto Iran sprema prvi kontigent ove sirovine za isporuke nakon ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Iranski tanker podstakao je dodatno zabrinutost zbog globalne prezasićenosti tržišta.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku pojeftinila je 19 centi ili 0,65 odsto, na 29,25 dolara u trgovanju u Aziji, dok je nafta „brent“ za aprilske isporuke pala 10 centi ili 0,30 procenata, na 33,26 dolara za barel, izveštava agencija Frans pres.

Oba referentna tipa nafte su uzletela u petak za više od 10 procenata posle informacije da su članice Organizacije zemalja izvoznica nahte (OPEK) otvorene za smanjenje proizvodnje, kako bi cene pogurali naviše sa 12-godišnjeg minimuma.

Ta vest donela je toliko željeno olakšanje prodavcima ove sirovine, koja je izgubila oko tri četvrtine vrednosti od sredine 2014. godine zbog preobilne ponude, hiperprodukcije, slabe tražnje i usporavanja svetske privrede.

Međutim, jedna od pretnji koja „visi nad glavama“ trgovaca naftom vratila se ove nedelje na dnevni red, budući da se Iran sprema za ponovni ulazak na tržište ove sirovine, nakon što su ukinute zapadne sankcije koje su Teheranu bile uvedene zbog nuklearnog programa.

[adsenseyu1]

„Posle velikog skoka cena nafte u petak, za više od 10 odsto, trgovci nastoje da deo tog dobitka na ceni održe“, kaže tržišni strateg kompanije IG iz Singapura, Bernard Ou.

Činjenica je, ipak, kako dodaje, da se prezasićenst ponude i dalje nazire u pozadini, pogotovo imajući u vidu vest da Iran ukrcava svoj prvi tanker za Evropu nakon što su okončane sakcije.

„Drugim rečima, svaki oporavak, posebno u meri u kojoj je to bilo u petak, još uvek predstavlja priliku za prodaju“.

Šef azijsko-pacifičkog odseka za naftu i gas stručne konsultantske organizacije „Ernst&Jang“, Sandživ Gupta izjavio je za Frans pres da tržište sada iščekuje ekonomske statističke pokazatelje iz Kine, koji treba da budu objavljeni ove nedelje.

Agencija „Blumberg njuz“ je izvestila, pozivajući se na iranskog zvaničnika iz ministarstva nafte, da je u nedelju počeo utovar nafte u tanker francuske kompanije Total na ostrvu Karg, i da iznajmljeni tankeri za kineske i španske kompanije treba da stignu kasnije tokom dana.

„Iran će dodatno uticati na nepovoljna kretanja na tržištu“, izjavio je analitičar kompanije „Fet provets“ iz Sidneja, Dejvid Lenoks, napominjući da je tu još i 500 miliona tona barela koje se na tržište upumpavaju iz američkih zaliha i proizvođača nafte iz škriljaca.

„Dok ne bude značajnijeg rezanja proizvodnje, nema održivod oporavka cena“, dodao je on.

(Tanjug, foto: pixabay)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NOKAUT: IRAN je ovim potezom “usmrtio” svetsko tržište NAFTE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.